Neoweb.nl

Darpa en iRobot gaan flexibele robots ontwikkelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Darpa en iRobot gaan flexibele robots ontwikkelen
« on: June 20, 2008, 10:06:15 AM »
Darpa en iRobot gaan flexibele robots ontwikkelen

De Amerikaanse robotfabrikant iRobot heeft een contract met Darpa getekend om 'chemische robots' te ontwikkelen. De robots moeten zacht en flexibel zijn en zouden bij reddingsacties ingezet kunnen worden.

Hoewel iRobot voor de consument vooral bekend is van de stofzuigende robot Roomba, maakte het bedrijf al eerder robots voor de Amerikaanse defensie. Zo is de Packbot op grote schaal door het Amerikaanse leger in Irak ingezet om bommen te ontmantelen. Het contract dat Darpa iRobot toegezegd heeft, moet leiden tot Chembots: robots die flexibel genoeg zijn om door openingen te bewegen die kleiner dan hun eigen fysieke afmetingen zijn. Hiertoe leidt iRobot een team van wetenschappers van de universiteit van Harvard en MIT.

Volgens de eisen van Darpa moeten de Chembots informatieverzamelende, autonome eenheden met een doorsnede van ongeveer tien centimeter worden, die zich binnen vijftien seconden door een opening met een diameter van één centimeter kunnen persen. Darpa lijkt naar levende organismen zoals insecten en octopussen te kijken als inspiratiebron voor het functioneren van dergelijke robots.

Het onderzoeksteam zou gebruik moeten maken van chemische technieken en materiaalwetenschap, gecombineerd met meer gangbare technieken voor robotica, om de Chembots te construeren. Het team heeft hiervoor, naast de nodige kennis, een termijn van meerdere jaren en een budget van 3,3 miljoen dollar. Darpa zou de flexibele eenheden op het slagveld willen inzetten om strategische gegevens te verzamelen. Daarbij zou gedacht kunnen worden aan het binnendringen van bunkers om materieel te onderzoeken of om gevangenen te lokaliseren. Voor civiele toepassingen zouden de Chembots ingezet kunnen worden bij zoek- en reddingsoperaties om gewonden of vermisten op te sporen.

bron:tweakers.net

links:
http://www.darpa.mil/BAA/baa07-21mod2.html