Neoweb.nl

Gentse onderzoekers ontwikkelen tastgevoelige robothuid

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Gentse onderzoekers ontwikkelen tastgevoelige robothuid
« on: December 10, 2009, 04:27:14 PM »
Gentse onderzoekers ontwikkelen tastgevoelige robothuid
Onderzoekers aan de Gentse universiteit hebben een kunstmatige huid ontwikkeld die, dankzij gevoelige optische sensors, al zeer lichte aanrakingen kan waarnemen. De huid is bedoeld om robots van tastzin te voorzien.

Het Gentse onderzoeksteam, dat wordt geleid door Jeroen Missinne, ontwikkelde de flexibele robothuid om kunstmatige ledematen een tastzin te geven. Andere robotici hebben dat in het verleden ook al geprobeerd, maar de kunstmatige huid van de Belgen werkt met optische sensors en is flexibel.

De optisch gevoelige huid werkt door matrices van zogeheten waveguides - polymeerrepen ingebed in flexibel plastic - parallel aan elkaar te rangschikken. Een tweede laag wordt hier in een hoek bovenop gelegd; beide lagen worden door een laagje kunststof van elkaar gescheiden. De repen polymeer functioneren als optische geleiders. In een van de lagen, de input-waveguide, wordt laserlicht gebracht. Zodra druk op de drielaagse huid wordt uitgeoefend, worden de repen lichtgeleidend polymeer dichter op elkaar gedrukt en kan licht uit de input-waveguide in de output-waveguide lekken. Dat gelekte licht wordt door optische sensors waargenomen en vertaald in druk. De doorsnede van de waveguides bedraagt slechts vijftig bij vijftig micrometer en de onderlinge afstand tussen individuele lichtkanalen kan 75 tot 250 micrometer bedragen.

De gevoeligheid zou in theorie zeer hoog zijn, en volgens Missinne zouden robot-chirurgen met de optische huid kunnen worden uitgerust. De kunsthuid moet zich echter nog bewijzen als materiaal om een robot mee te bedekken. Vooralsnog moet het team van Missinne een prototype ontwikkelen waarmee de gevonden resultaten aan de praktijk getoetst worden; veel verder dan een proof-of-concept zijn de Gentenaren nog niet. Eind dit jaar wil het team tests uitvoeren op een werkende prototype-huid.

Bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.newscientist.com/article/mg20427366.700-optical-pressure-sensors-give-robots-the-human-touch.html

Andere ontwikkelingen op het gebied van tastzin bij robots en protheses:
http://www.engadget.com/2009/10/24/prosthetic-robotic-smart-hand-has-feelings-too/