Neoweb.nl

Japan wil in 2020 wandelende robot naar de maan brengen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Japan wil in 2020 wandelende robot naar de maan brengen
« on: April 04, 2009, 01:39:53 PM »
Japan wil in 2020 wandelende robot naar de maan brengen
Japan wil rond 2020 een tweebenige robot op de maan laten rondwandelen, waarna een missie met enkele astronauten en robots moet volgen. Deskundigen uit de robotica twijfelen echter over de haalbaarheid van de plannen.

De ambitieuze plannen voor toekomstige maanmissies zijn opgesteld door de Strategic Headquarters for Space Development, een werkgroep die in opdracht van de Japanse regering werd opgericht, zo meldt The Times. De werkgroep heeft vijf jaar de tijd gekregen om idee├źn uit te werken om het Japanse ruimtevaartprogramma te versnellen. Volgens wetgeving die onlangs werd doorgevoerd, mag Japan de ruimte gaan gebruiken voor defensiedoeleinden, ondanks dat het land volgens de grondwet formeel alleen mag handelen uit zelfverdediging.

Details van het plan, zoals de vereiste techniek om de robots en astronauten naar de maan te brengen en hoeveel geld er voor het project beschikbaar is, moeten de komende twee jaar worden uitgewerkt. De werkgroep adviseert de regering ook om militaire satellieten te ontwikkelen die vroegtijdig raketlanceringen kunnen detecteren. Verder zouden er kunstmanen gebouwd moeten worden die informatie kunnen verschaffen bij natuurrampen.

Ondanks de gedurfde plannen om een wandelende maanrobot te ontwikkelen, zetten experts uit de robotica vraagtekens bij de haalbaarheid. Zo stelt Tomomasa Sato, voorzitter van de Japanse Robotics Association, dat met de huidige stand van de techniek een robot net in staat is om een object in huis te zoeken en deze zonder het te breken terug te brengen. Bovendien wijst Sato er op dat Asimo-ontwikkelaar Masato Hirose twintig jaar bij Honda in de weer is geweest om zijn creatie fatsoenlijk op twee benen te laten lopen.

Desondanks is Japan al bezig met de ontwikkeling van ruimterobots. Zo heeft het Japan Aerospace Exploration Agency aangekondigd dat het een op een satelliet gelijkende robot bouwt die de bezem moet halen door de groeiende hoeveelheid ruimteafval. De schoonmaakrobot zou kilometerslange geleidende draden moeten uitrollen om het ruimteschroot op te vangen. Doordat de draad door het magnetische veld van de aarde een spanning krijgt, kan het stukje ruimteafval worden afgeremd. Hierdoor zal het deeltje in een lagere baan om de aarde komen om uiteindelijk in de atmosfeer te verbranden.

Bron: Tweakers.net

zie ook:
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/gadgets_and_gaming/article6032128.ece
http://www.airspacemag.com/space-exploration/space_debris.html?c=y&page=1

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re:Japan wil in 2020 wandelende robot naar de maan brengen
« Reply #1 on: April 04, 2009, 09:41:41 PM »
Wat is het nut van een 'lopende' robot op de maan? Is een karretje of een insectachtig ontwerp voor een maanrobot niet veel handiger?