Neoweb.nl

Japanners bouwen honkbalspelende robots

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Japanners bouwen honkbalspelende robots
« on: July 30, 2009, 01:49:33 PM »
Japanners bouwen honkbalspelende robots

Een Japanse hoogleraar heeft twee robots ontwikkeld die de beginselen van honkbal onder de knie zouden hebben. De ene robot is gemaakt om de bal te werpen, terwijl de tweede een knuppel kreeg en de bal mag slaan.

De robots zijn het werk van Masatoshi Ishikawa, een hoogleraar aan de universiteit van Tokyo. Hij ontwierp beide mechanische honkbalspelers niet in het evenbeeld van menselijke honkballers: de robots zijn niet veel meer dan mechanische armen. De werper heeft drie vingers aan zijn mechanische hand waarmee een schuimrubberen bal wordt vastgehouden. De pitcher is in staat de bal negen van de tien keer in de slagzone te laten belanden, waarbij een snelheid van ongeveer veertig kilometer per uur wordt gehaald.

De slagman is niet alleen uitgerust met een knuppel: een sensor detecteert de geworpen ballen en de elektronica van de robot beoordeelt vervolgens of de bal in de slagzone werd geworpen. Wanneer dat het geval is, raakt de robot bijna honderd procent van de goede pitches. Volgens de geestelijk vader, Ishikawa, vergen de robots hoge precisie, wat de nodige uitdagingen bij de constructie opleverde.

Toekomstige versies van de robots moeten de werper de bal sneller, tot ongeveer honderdvijftig kilometer per uur, laten gooien en bovendien zouden effectballen mogelijk gemaakt moeten worden. De slagman zou in een volgende versie

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.usatoday.com/sports/baseball/2009-07-24-japanese-robots_N.htm?csp=34