Neoweb.nl

Lego Mindstorm NXT Robot helpt kinderen van fobieen af

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Lego Mindstorm NXT Robot helpt kinderen van fobieen af
« on: March 19, 2008, 11:39:07 AM »
Automatische angsthaas wint robotwedstrijd

De publieksprijs van de Human-Robot Interaction-conferentie is door een fobische robot van Nederlandse makelij binnengesleept. De Phobot zou kinderen met een fobie kunnen helpen hun angst stapsgewijs te overwinnen.

 Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam won met de Phobot de ontwerpwedstrijd van de conferentie Human-Robot Interaction 2008. In het kader van het thema 'Leven met robots' demonstreerde Phobot hoe een robot kinderen met een fobie zou kunnen helpen om hun angst te overwinnen. De robot, gebouwd met Lego Mindstorms NXT, vertoont angstig gedrag in het bijzijn van bijvoorbeeld grotere robots. Door de robot gerust te stellen, zou een kind geleidelijk over zijn eigen angst heen kunnen komen, zo luidt de theorie. Kinderen met een fobie zouden kunnen leren van de vooruitgang waarmee de Phobot met behulp van geleidelijke gewenning zijn vrees overwint.

Phobot raakt in paniek wanneer hij geconfronteerd wordt met een andere robot: zijn gezichtsuitdrukking en lichaamshouding veranderen, de hartslag gaat omhoog en hij maakt bange geluiden. Door zacht tegen hem te praten en zijn handsensor aan te raken, wordt Phobot gerustgesteld. Een rfid-chip in robots of andere objecten zorgt ervoor dat Phobot ze als 'eng' beschouwt. Kinderen kunnen hun eigen angstniveau aan de robot kenbaar maken middels een met rfid-chips uitgeruste 'angstthermometer'; het huidige prototype kan echter nog niets met deze informatie doen. Bij de Universiteit van Amsterdam zijn de benodigde software voor de NXT Brick en andere informatie om de robot na te bouwen op aanvraag verkrijgbaar .

bron:tweakers.net

links
http://staff.science.uva.nl/~hcramer/phobot/index.html
http://staff.science.uva.nl/~hcramer/phobot/building.html


« Last Edit: March 19, 2008, 11:44:34 AM by Digihans »