Neoweb.nl

'Point and click'-robot pakt objecten en krijgt opdrachten via laserpointer

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Point and click'-robot krijgt zijn opdrachten via laserpointer

Studenten van het Center for Healthcare Robotics bij Georgia Tech hebben een robot ontwikkeld die zijn opdrachten krijgt met behulp van een laserpointer. De El-E moet uiteindelijk chronisch zieken gaan bijstaan.

Volgens de ontwerpers is de robot niet gemodelleerd naar de mens, maar zuiver voor zijn functie: het oppakken en verplaatsen van objecten. Deze moeten met een laserpointer enkele seconden lang worden aangewezen, waarna El-E ze met een mechanische arm oppakt. Wanneer met het aanwijsgereedschap naar de voeten wordt geschenen, rijdt de robot terug naar zijn opdrachtgever. Volgens Charlie Kemp, directeur van de robotica-afdeling van Georgia Tech, ontstaat op deze manier een levensechte point and click-interface.

De El-E gebruikt een serie sensoren en een camera om zijn doel te kunnen vinden en om de druk te kunnen bepalen die het moet uitoefenen om een object op de juiste manier op te tillen. Het tilvermogen van het prototype is nog beperkt tot iets meer dan een halve kilo, aldus AP. De robot rijdt op drie wielen en wordt aangestuurd door een Mac mini.

Op dit moment voert de El-E zijn opdrachten in negentig procent van de gevallen geheel correct uit. De robot zal deze zomer voor het eerst in een levensechte testomgeving zijn kunsten gaan vertonen. Het mechanische hulpje moet op termijn chronisch zieken en bejaarden gaan helpen. De ontwikkelaars hopen dat dergelijke robots goedkoper zullen zijn dan een speciaal getrainde hond.

bron:tweakers.net

links:
http://www.hsi.gatech.edu/hrl/
http://news.yahoo.com/s/ap/20080312/ap_on_hi_te/laser_guided_robot