Prijs en details van mensachtige, Franse robot bekendgemaakt
Door Willem de Moor, donderdag 24 juli 2008 19:28, views: 16.000
Een Frans bedrijf heeft details bekendgemaakt van zijn mensachtige robot, die het Nao noemt. De robot moet aanvankelijk in onderzoekslaboratoria als studie-object dienst doen en zal ongeveer 10.000 euro gaan kosten.
Aldebaran Robotics begon zijn Nao-project in 2005 in Parijs en eerder dit jaar nam de mensachtige robot de plaats van Sony's Aibo in als standaard in de Robocup-wedstrijden. De androïde is op basis van een aantal uitgangspunten ontworpen: betaalbaarheid, prestaties, een modulaire opbouw en open architectuur. Vergelijkbare Amerikaanse of Japanse mensachtige robots zijn ofwel dermate duur dat vrijwel geen enkele onderzoeksafdeling ze kan betalen, of ze zijn überhaupt niet beschikbaar voor derden. Met zijn geschatte introductieprijs van 10.000 euro voor laboratoria moet de Nao daar verandering in brengen.
Een consumentenversie met minder functies zou, wanneer de productielijnen op volle toeren draaien, in prijs omlaag kunnen naar omstreeks 4.000 euro. Nao zou modulair opgebouwd worden, zodat ledematen gemakkelijk vervangen kunnen worden: zo kunnen de benen verwisseld worden voor wielen en kunnen andere handen of een gespecialiseerd hoofd bevestigd worden.
Nao meet ongeveer 57 centimeter hoog en heeft een gewicht van nog geen 4,5kg. Zijn geringe gewicht ten opzichte van zijn lengte moet Nao in staat stellen op een natuurlijke wijze te lopen en soepel van snelheid en richting te veranderen. De humanoïde is met twaalf motoren en bijbehorende overbrengingen uitgerust, die zorgen voor in totaal 25 vrijheidsgraden. Om Nao de nodige intelligentie te geven en zijn componenten aan te sturen, is de androïde voorzien van een soc gebaseerd op een AMD Geode 500MHz en 256MB ram. Communicatie met de buitenwereld geschiedt via een draadloos en bedraad netwerk en diverse microcontrollers sturen de actuators aan. De humanoïde robot is onder meer van een videocamera, twee gyroscopen, drie versnellingsmeters, twee infrarood- en ultrasone sensoren en enkele luidsprekers en microfoons voorzien. Om te meten waar zijn ledematen zich bevinden, heeft Nao sensoren in zijn gewrichten die feedback over zijn bewegingen doorgeven.
Hoewel Aldebaran Robotics een versimpelde versie al voor de Robocup beschikbaar stelde, een volledige versie aan laboratoria wil verkopen en een goedkopere variant voor het publiek beschikbaar wil maken, laat het bedrijf nog niet los wanneer Nao in de schappen of onderzoekslabs te verwachten is.
bron:Tweakers.netlinks:http://www.aldebaran-robotics.com/eng/Nao.phphttp://arxiv.org/abs/0807.3223