Neoweb.nl

Robot slaagt bijna voor intelligentietest

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Robot slaagt bijna voor intelligentietest
« on: October 15, 2008, 10:36:44 AM »
AMSTERDAM - Een chatrobot is er tijdens een experiment in Groot-Brittannië in geslaagd om 25 procent van zijn menselijke gesprekspartners te laten geloven dat ze een conversatie met een ander mens voerden.

Het computersysteem met de naam Elbot was één van de deelnemers aan de Loebner Prize, een jaarlijkse wedstrijd voor chatrobots aan de universiteit van Reading.

Bij de het experiment chatten enkele tientallen juryleden steeds tegelijkertijd met een computer en een mens. Ze mogen vijf minuten vrijuit praten en moeten daarna raden in welke van de twee gesprekken ze met een computer hebben gesproken.

Het lukte Elbot om 25 procent van al zijn gesprekspartners (twaalf juryleden) om de tuin te leiden en zich voor te doen als mens. Die score was net niet genoeg om als 'intelligent' te worden betiteld.

Turing

De Loebner Prize is gebaseerd op een test die in 1950 werd ontwikkeld door de Britse wiskundige Alan Turing. Hij stelde dat een computer of robot pas kan worden beschouwd als intelligent wanneer het apparaat er in slaagt om 30 procent van zijn menselijke ondervragers ervan te overtuigen dat hij van vlees en bloed is.

De organisatoren van het experiment waren echter onder de indruk van de score van Elbot.

Nieuwe fase

"Dit laat zien hoe dicht we bij het moment zijn waarop machines met ons kunnen communiceren op een manier die voor ons comfortabel en herkenbaar is", zo verklaarde professor Kevin Warwick tegen de BBC. "Onze relatie met robots zal dan een nieuwe fase ingaan. Ze zullen een actieve rol gaan spelen in ons dagelijks leven."

De computersystemen die streden om de Loebner Prize zijn ook bereikbaar voor chats via internet. Zo is de winnende robot Elbot van het computerbedrijf Artificial Solutions te vinden op www.elbot.com. De versie op de website is echter niet zo geavanceerd als het computersysteem dat tijdens de wedstrijd werd ingezet.

bron: nu.nl
michael