Neoweb.nl

'Robotvis kan school met echte vissen leiden'

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
'Robotvis kan school met echte vissen leiden'
« on: June 04, 2010, 05:14:41 PM »
'Robotvis kan school met echte vissen leiden'
AMSTERDAM - Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een robotvis ontworpen die de leiding kan nemen over echte vissen.

De op afstand bestuurbare vis kan volgens ontwerper Maurizio Porfiri van de Universiteit van New York in de toekomst vissen wegleiden uit gevaarlijke situaties en gebieden, zoals bijvoorbeeld de wateren rondom het olielek in de Golf van Mexico.

De bewegingen van de robotvis zijn gebaseerd op het gedrag van dominante vissen die een groep leiden. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze dieren hun staart sneller heen en weer klappen en vaak omtrekkende bewegingen rond een school vissen maken om vervolgens de leiding te nemen.

Diepte
Bij verschillende experimenten bleek de robotvis met dit gedrag in staat om een school met echte vissen te sturen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Mechanics.

De mechanische vis kan op dit moment alleen op een van tevoren bepaalde diepte opereren. Een nieuwe versie van de robot moet net als echte vissen ook kunnen duiken en weer naar de oppervlakte zwemmen.

Robotvogels
De robotvis past in een menselijke handpalm en werkt op batterijen. De wetenschappers hopen het apparaat in de toekomst echter van een afstandje aan te drijven met elektromagnetische golven. Dat is mogelijk omdat elektromagnetische golven worden geleid door water.

Verder zijn de onderzoekers van plan om in de toekomst ook robotvogels te ontwerpen die de leiding kunnen nemen over grote groepen vogels.

bron:nu.nl