Neoweb.nl

Vooruitgang in het 'typen met gedachten'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Vooruitgang in het 'typen met gedachten'
« on: March 09, 2006, 09:47:27 AM »
Vooruitgang in het 'typen met gedachten'

Bron: Mail & Guardian & Tweakers.net

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut zijn een stap dichterbij het realiseren van de mogelijkheid gekomen om een computer door middel van gedachten van invoer te voorzien. Ten opzichte van een Amerikaans onderzoek van anderhalf jaar geleden is er op twee gebieden vooruitgang geboekt. Ten eerste is er bereikt dat er tekstinvoer kan worden gedaan in plaats van alleen (cursor)bewegingen over het scherm; daarnaast volstaat het gebruik van elektroden op het hoofd om hersenpatronen te meten, in plaats van hersenimplantaten. Het is hierbij de bedoeling dat er aan bewegingen wordt gedacht, waarop de computer deze bewegingen met behulp van een trainingsalgoritme als instructies leert te interpreteren. De methode kan een uitkomst zijn voor verlamde personen, maar zou op den duur ook zijn weg kunnen vinden naar reguliere gebruikers, bijvoorbeeld als gamecontroller. De onderzoeksresultaten zullen op 9 en 10 maart de CeBit-beurs te Hannover worden gedemonstreerd.

Het Fraunhofer-systeem maakt weliswaar - net als bij het Pong-spelen in het Amerikaanse onderzoek - gebruik van bewegingen over het scherm, maar koppelt dit aan een methode om letters te selecteren. Op een wijze die geïnspireerd lijkt door het selectieproces van letters op een toetsenbord dient de gebruiker eerst een van twee groepen letters te selecteren, waarop na enige tussenstappen de aandacht op de bedoelde letter wordt gericht. Volgens onderzoeker Mirjam Kaplow neemt het invoeren van een zin in de huidige stand van het onderzoek circa vijf tot tien minuten in beslag, wat aangeeft dat er nog heel wat te verbeteren valt. Onduidelijk is in hoeverre de gebruiker door oefening een verkorting van deze tijdspanne kan bereiken. Een ander tijdsprobleem is het aanbrengen van de elektroden op het hoofd van de proefpersoon - met dit secure werkje zijn de onderzoekers een uur zoet. Binnen een jaar hopen de onderzoekers dat een pet-achtige oplossing volstaat om de hersenpatronen te kunnen meten.

link:
http://ida.first.fraunhofer.de/projects/bci/bbci_official/
« Last Edit: March 09, 2006, 09:58:20 AM by Digihans »

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Re: Vooruitgang in het 'typen met gedachten'
« Reply #1 on: March 09, 2006, 10:47:06 AM »
soort spraakherkenningssoftware? maar dan met je gedachten.

Ik denk dat een leuke (FPS) game waar het aantal 'lettercombinaties' klein is, ook wel een interessante markt kan zijn voor deze brain interfaces.