Neoweb.nl

Vliegetende robot voorziet zichzelf van energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Vliegetende robot voorziet zichzelf van energie
« on: September 13, 2004, 12:15:47 PM »
Stinkende robot eet vliegen
 
bron: planet.nl
 
De creatie van robots die volledig zelfstandig operen, is met de ontwikkeling van ‘EcoBot II’ weer een stapje dichterbij.
Deze kleine robot kan zijn eigen stroom opwekken door vliegen te eten. Om zijn energiebron te lokken, stinkt de ECoBot II wel een uur in de wind.


Autonome robots
De in ontwikkeling zijnde robot is een project van Britse wetenschappers die een volledig zelfstandig opererende robot willen creëren.

Professor Chris Melhuish van de University of the West of England in Bristol, denkt dat zulke robots ons goede diensten kunnen bewijzen. “In de toekomst hebben we autonome robots nodig om werk uit te voeren dat we zelf niet kunnen of willen doen, bijvoorbeeld in een omgeving die te koud, te heet, te vervuild of te gevaarlijk is.”

Dat kan bijvoorbeeld in een oorlogssituatie zijn, maar ook in een giftige omgeving na een industrieel ongeluk. Zelfstandige robots kunnen dan de helpende hand bieden en volgens de wetenschapper is zo’n autonome robot met de ontwikkeling van EcoBot II weer dichterbij gekomen.


Dode vliegen en rottende appels
Zo’n autonome robot moet wel in zijn eigen energie en kunnen voorzien en daar hebben de Britse wetenschappers iets unieks op gevonden: de robot is voorzien van brandstofcellen die dode vliegen kunnen verteren en omzetten in elektriciteit.

De robot krijgt zijn dode vliegen nu nog van zijn bedenkers, maar de onderzoekers hopen dat de vliegeneter in de toekomst zelf zijn voedsel kan vangen. “Eén van de voordelen van vliegen is het feit dat je ze naar je toe kan laten komen” weet Melhuish.

Daarvoor zal de robot met een soort pomp worden uitgerust die de vliegen naar binnen zal zuigen. Om de insecten te lokken, zullen de robots een onwelriekende lucht verspreiden.

Behalve met vliegen, kan de robot overigens ook gevoed worden met rottende appels.”Aangezien de robots geen fossiele brandstof nodig hebben, zien wij ze als milieuvriendelijk”, grapt Melhuish.

Traag
De wetenschappers werken al jaren aan de EcoBot II, opvolger van de EcoBot (zie foto boven), maar toch staat de autonome robot nog maar in de kinderschoenen.

Zo is de vliegenetende robot met een topsnelheid van 10 cm per uur nog niet erg snel. “In een tijdsbestek van 12 minuten krijgt de robot voldoende energie voor het maken van een stap voorwaarts van 2 cm en het verzenden van een voortgangsbericht”, aldus Melhuish.

Wel is de robot energiezuinig: tijdens testen bleef EcoBot II vijf dagen actief na een maaltijd van slechts acht vette vliegen.

Link:
http://www.ias.uwe.ac.uk/energy-autonomy.htm
 

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Vliegetende robot voorziet zichzelf van energie
« Reply #1 on: September 13, 2004, 07:49:32 PM »
Nu leven ze nog op rotte vliegjes en appels...
Straks op de energie van mensen ;-)
Matrix...here we come...(of misschien zijn wel onderdeel van een matrix)