Neoweb.nl

Wetenschappers bouwen optisch implantaat voor blinden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers bouwen optisch implantaat voor blinden
« on: October 13, 2009, 08:22:43 AM »
Techneuten bouwen implantaat voor blinden

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een prototype voor een implantaat ontwikkeld dat blinde mensen een deel van hun gezichtsvermogen kan teruggeven. De oogzenuw dient daarbij intact te zijn.

Het implantaat stimuleert de oogzenuwen door elektrische signalen aan de oogzenuw door te geven. De elektronische stimulatie werkt door middel van een bril waarop een videocamera is gemonteerd. De beelden worden draadloos naar een kleine chip gestuurd die op de oogbol is bevestigd en de signaalverwerking voor zijn rekening neemt. De signalen worden vervolgens naar elektroden gestuurd die de zenuwcellen onder de retina stimuleren. Daarbij worden de signalen over het netvlies verdeeld zodat met het beeld corresponderende delen van het netvlies gestimuleerd worden: het beeld wordt dus op het netvlies 'gemapped'.

Om met de camerabril iets te kunnen zien, dienen patienten een intact netvlies en dito oogzenuw te hebben. Daarom kunnen alleen mensen die door bijvoorbeeld retinitis pigmentosa of maculadegeneratie blind geworden zijn met de techniek geholpen worden. De implantatietechniek van de groep onderzoekers van het MIT en andere onderzoeksinstanties maakt gebruik van minder ingrijpende operaties dan eerdere, vergelijkbare implantaten. De elektrodes van het MIT-prototype worden bijvoorbeeld onder het netvlies in plaats van erop aangebracht, wat ook het risico op beschadiging vermindert.

De signaalverwerkingschip, die in een titanium verpakking gevat is, wordt via inductiespoelen van energie voorzien. Het systeem verkeert nog in het prototype-stadium: de implantaten werden vooralsnog alleen op varkens getest. Wanneer proeven met mensen beginnen, zullen ook de signaalverwerkingsalgoritmes fijn afgesteld kunnen worden op basis van feedback door menselijke proefpersonen.

bron tweakers.net

zie ook:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090923173952.htm

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Optisch implantaten voor blinden
« Reply #1 on: December 16, 2009, 05:54:29 PM »
Onderzoekers ontwikkelen zonnecellen voor het oog

Wetenschappers hebben een implantaat ontwikkeld dat slechtzienden moet helpen hun zicht deels te herstellen. Het implantaat is gemaakt van een speciaal soort zonnecellen die binnenkomend licht in het oog omzetten in elektrische pulsen.

De zonnecellen moeten, teneinde in een oog geïmplanteerd te kunnen worden, de natuurlijke curve van de binnenzijde van het oog vormen: de implantaten moeten immers de functie van de retina, of het netvlies, vervangen. Alleen wanneer de oogzenuw niet is beschadigd, maar het oog van de patient verminderd zicht mogelijk maakt, is het mogelijk de implantaten die aan de Californische Stanford-universiteit werden ontwikkeld te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij maculadegeneratie, een oogaandoening die vooral ouderen treft en waarbij het netvlies verminderd functioneert.

Het implanteren van zonnecellen neemt de functie van het netvlies deels over, in die zin dat binnenkomend licht net als in staafjes en kegeltjes vertaald wordt in elektrische signalen. De implantatie van zonnecellen is echter lastig, omdat het veelal om rigide structuren gaat, die de oogcontouren niet volgen. De Stanford-implantaten zijn echter van buigbaar siliconen gemaakt, waarop de zonnecellen liggen. Groeven scheiden de 115 micrometer grote pixels of individuele zonnecellen van elkaar, die zo een zekere mate van flexibiliteit ten opzichte van elkaar krijgen.

Een camera moet de zonnecellen van de licht-input voorzien: deze wordt buiten het oog, op een bril, gedragen en projecteert het licht op het implantaat in het oog. De camera converteert het waargenomen licht daarbij naar nabij infrarood-licht, dat door de zonnecellen wordt waargenomen. Het zou door de protheses onder het al dan niet defecte netvlies te implanteren zelfs mogelijk zijn infrarode beelden met het implantaat waar te nemen, en - in geval van een normaal functionerend netvlies, zichtbaar licht op de normale manier waar te nemen.

De onderzoekers hebben hun flexibele zonnecellen vooralsnog alleen op varkensogen getest: in de nabije toekomst zou een levend varken als proefdier moeten dienen, alvorens klinische tests met mensen begonnen worden.

bron: Tweakers.net

zie ook:
 - http://www.newscientist.com/article/dn18275-flexible-solar-cell-implant-could-restore-vision.html
 - kijken met je tong (op neoweb)