Neoweb.nl

patrouille robots / bewapende robots

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
patrouille robots / bewapende robots
« on: August 06, 2007, 09:49:16 AM »
Eerste bewapende robots op patrouille in Irak

Het Amerikaans leger heeft voor de eerste keer bewapende robots in een conflictgebied ingezet. Drie Swords-robots zijn na jaren onderzoek op patrouille gestuurd in Irak. (Sword: Special Weapons Observation Remote Reconnaissance Direct Action System)

De Amerikanen gebruiken al langer bewapende, onbemande vliegtuigjes voor missies in onder andere Irak, maar op de grond bleef het gebruik van 'kunstmatige soldaten' tot nu toe achterwege. Het Amerikaanse leger wil niet zeggen waar het trio precies ingezet wordt, maar wil wel kwijt dat de Swords verkenningsmissies, straatsurveillances en andere opdrachten met een 'verhoogd risico' uitvoeren. Tot nu toe zouden de robots nog niet met scherp hebben geschoten.

De Swords zijn aangepaste robots die normaal gebruikt worden voor het ontmantelen van explosieven. De drie vechtmachines die nu actief ingezet worden, zijn voorzien van M249-machinegeweren, maar het wapentuig kan ook vervangen worden door raketwerpers of het geweer van een scherpschutter. Een soldaat bedient het met rupsbanden aangedreven voertuig op afstand met behulp van een terminal. De actieradius zou ongeveer een kilometer bedragen, waarbij de Swords zich zonder problemen door gebouwen kunnen bewegen. Voordat de robot schietklaar is, moeten, om vergissingen te voorkomen, drie stappen worden doorlopen. Ook hebben de robots een zogenaamde 'kill switch'; mochten de Swords zich 'vreemd' gedragen, dan kan met een druk op de knop de robot direct onschadelijk worden gemaakt.

Met het actief inzetten van de Swords hopen de Amerikanen definitief het tijdperk te betreden waarin robots gevaarlijke missies van militairen kunnen overnemen. Door het grote aantal gesneuvelde soldaten in de Irak-oorlog, zou de druk op het Pentagon zijn toegenomen om achter dergelijke projecten meer vaart te zetten. Maar door een chronisch geldgebrek is een eventuele bestelling van tachtig nieuwe Swords voorlopig op de lange baan geschoven. Daarnaast zou de gebruikte software uitvoerig getest moeten worden. Zo kampten de nu ingezette robots jarenlang met diverse praktische problemen; de Swords reageerden soms niet of te laat op commando's, en in enkele gevallen sloeg de aansturingssoftware op hol. Bij het nieuwe model zouden de bugs zijn opgelost.

Bron: Wired & Tweakers.net

Zie ook:
http://blog.wired.com/defense/2007/08/httpwwwnational.html