Neoweb.nl

alcohol drinken in de ruimte?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
alcohol drinken in de ruimte?
« on: May 02, 2005, 11:02:48 AM »
Een glaasje op grote hoogte
De Russische kosmonaut Salizjan Sjaripov die maandag op aarde terugkeerde, heeft voorgesteld om het verbod op alcohol aan boord van het ISS op te heffen.

Om beter met de stress te kunnen omgaan, zou het volgens de ruimtevaarder mogelijk moeten zijn om dagelijks vijftig gram wijn of brandy te drinken.

'Maakt leven comfortabeler'

Dat liet de Rus weten op de gebruikelijke persconferentie in Moskou die na iedere thuiskomst van een hoofdbemanning wordt gehouden. De kosmonaut vormde het afgelopen half jaar samen met de Amerikaanse gezagvoerder Leroy Chiao de tiende hoofdbemanning van het internationale ruimtestation ISS.

Sjaripov meent dat net als onderzeebootbemanningen op lange tochten, ook astronauten in beperkte mate alcohol moeten kunnen drinken. “Dat maakt het werken en leven in het ISS een stuk comfortabel en kan helpen om de psychologische stress te verminderen.”

Ondanks het gebrek aan een glaasje benadrukte de Rus dat hij het afgelopen zes maanden uitstekend heeft samengewerkt met zijn Amerikaanse collega.

De ban op alcohol in het ISS is door de NASA afgedwongen, maar het is bekend dat de Russen wel eens een oogje dichtknijpen wanneer er een fles naar boven wordt gesmokkeld voor verjaardagen of andere feestelijkheden.

Europeaan bij hoofdbemanning
Het Russische ruimtevaartbureau maakte ook bekend dat de Duitse astronaut Thomas Reiter de eerste Europeaan zal worden die deel zal uitmaken van de hoofdbemanning van het ISS.

De 46-jarige Reiter wordt lid van Expeditie 11, de elfde hoofdbemanning die in juli dit jaar naar het ruimtestation af zal reizen. Iedere hoofdbemanning runt het ISS zes maanden.

Tot dusver zijn alle Europeanen die het ISS bezochten, waaronder de Nederlander André kuipers een jaar geleden, acht dagen op bezoek geweest voor het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.

Bronnen: TechNewsWorld.com, Pravda, Planet.nl