Neoweb.nl

nanothermiet voor lancering vanaf de maan.

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vortexx

  • **
  • 98
  • +30/-1
  • Skull & Bones Spokesman
nanothermiet voor lancering vanaf de maan.
« on: February 26, 2005, 11:19:57 AM »
bij het bedenken van tranportmethodes vanaf de maan moeten we rekening houden met de lokaal beschikbare hulpbronnen en grondstoffen.

Het blijkt dat de samenstelling van de maan erg lijkt op die van de bovenste aardmantel (mogelijk omdat de maan eigenlijk een brok afgescheurde aardmantel zou kunnen zijn, weggeslingerd tijdens een botsing van een planeet met onze aarde lang geleden).

Table: Elemental Composition by Weight:
Percentage    Element
60%                Oxygen
16-17%              Silicon
6-10%               Aluminium
4-6%                Calcium
3-6%                Magnesium
2-5%                Iron
1%                 Titanium
<1%                Other Elements

Er zijn echter ook een aantal verschillen, weinig komt voor:
- waterstof
- stikstof
- koolsof

Dit brengt een aantal problemen met zich mee, op aarde is alles georganiseerd rond koolwaterstofstofchemie in combinatie met stikstof (CHON) en de oxydatie daarvan , eiwitten, brandstoffen, plastics, DNA noem maar op.

een probleem is vooral geschikte rakerbrandstoffen , die meestal op waterstof en stikstof gebaseerd zijn.

Gelukkig is er wel potentieel veel zuurstof te winnen op de maan. Nu schijnt er ook wel waterstof in ijs in polaire kraters te zitten, maar het zou zonde zijn om dit als raketbrandstof te verstoken, veel beter is dit om als recyclebaar drinkwater voor toekomstige maankolonisten te gebruiken.

Willen we de maan volledig koloniseren dan moeten we, OF  (heel duur) van alles importeren, of lokale grondstoffen op een andere manier gebruiken, nanotechnologie kan hier een hand toesteken....

Lees en huiver, op deze pagina wordt gesproken over op aluminium en ijzeroxyde gebaseerde nanothermieten,  die de kracht van TNT veruit overtreffen!

http://www.enme.umd.edu/~mrz/pdf_papers/2004_CM_FeO.pdf

....Laten dit net nu elementen zijn die in grote en economisch winbare hoeveelheden in de maankorst te vinden zijn.

Als het transportmiddel voor vrachten, stel ik  me zo voor, een chemisch kanon , gebaseerd op thermobarische nanoexplosieven.

Op deze pagina staan diverse procedees uitgewerkt, voor de extractie van de benodigde materialen uit het maanregoliet:

http://www.asi.org/adb/02/02/03/

Het aardige van het kanon is, dat we vanaf de aarde een kleine flits kunnen zien als er iets gelanceerd wordt, tevens is de benodigde infrastruur veel kleiner dan een Maglev oplossing, wel is het zo dat vanwege de G-krachten , een kanon minder geschikt is voor mensen en meer voor solide cargo.

Waarschijnlijk kunnen nanothermieten tevens gebruikt worden in pulsed detonation engines, met een zeer hoge specifieke impuls , deze kunnen gebruikt voor veerboten die mensen tussen de maan en een lage baan om de aarde transporteren. ook hier is de benodigde brandstof afkomstig van de maan, daarmee omzeilend de hoge kosten die gepaard gaan met het liften van materialen uit de diepe zwaartekrachtput van de aarde.
« Last Edit: February 26, 2005, 11:31:34 AM by Vortexx »