Neoweb.nl

'Broer’ van de aarde ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Broer’ van de aarde ontdekt
« on: June 14, 2005, 12:27:55 PM »
‘Broer’ van de aarde ontdekt
 
bron:planet.nl
 
Astronomen hebben de kleinste exoplaneet tot dusver ontdekt. Het hemellichaam is circa 7,5 keer zo groot als onze aarde.
De exoplaneet heeft net als de aarde vermoedelijk een rotsachtig oppervlakte en draait om een ster die veel lijkt op onze zon, zo meldt de Amerikaanse National Science Foundation.

‘Grote broer van de aarde’
Van alle ruim 150 exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) die sinds 1995 in kaart gebracht zijn, lijkt de nu ontdekte exoplaneet het meeste op de aarde.

De meeste exoplaneten zijn namelijk gloeiende gasplaneten met een reusachtige omvang, vaak velen malen groter dan de planeet Jupiter. Dat geldt niet voor de nu ontdekte exoplaneet die om de ster Gliese 876 draait.

Het object is slechts 7,5 keer zo groot als onze planeet en licht zo’n 15 lichtjaren van ons vandaan, in de richting van het sterrenbeeld Aquarius. In astronomische termen is dat zo’n beetje ‘om de hoek’.

Door die beperkte omvang is het aannemelijk dat het object net als de aarde een rotsachtig oppervlakte heeft. “De exoplaneet lijkt wel een grote broer van de aarde,” aldus Paul Butler van het Carnegie Instituut in Washington en lid van het astronomenteam dat het hemellichaam ontdekte.

Teamleider Geoffrey Marcy drukte zich nog stelliger uit. “Deze planeet beantwoordt een oeroude vraag van de Griekse filosofen Aristoteles en Epicurus, die zich afvroegen of er andere aardachtige planeten zouden bestaan. Voor het eerst hebben we nu bewijs van het bestaan van een rotsachtige planeet die om een ‘normale’ ster draait.”

Te heet voor leven
Ondanks de overeenkomsten met de aarde, zal er geen leven zijn zoals wij dat kennen. De exoplaneet draait namelijk zeer dicht rondom zijn ster en daardoor is het er erg heet: de geschatte temperaturen liggen tussen de 200 en 375 graden Celsius. De planeet rondt de veel op onze zon lijkende ster in twee dagen.

Net als bij de ontdekking van andere exoplaneten, is het bestaan van de nu gevonden exoplaneet niet door directe waarneming aangetoond, maar aan de hand van kleine schommelingen in de baan van de ster waar de planeten omheen draaien. Die schommelingen werden opgetekend met behulp van het Keck Observatorium op Hawaii.

Vorig jaar werd ook al een exoplaneet ontdekt met mogelijk ‘aardse’ kenmerken, zoals een vast oppervlak. Die exoplaneet werd in het zuidelijke deel van het sterrenbeeld Altaar opgemerkt, op een afstand van circa vijftig lichtjaren van de aarde. Het object is veertien keer zo groot als de aarde, op dat moment de kleinst bekende exoplaneet.

Zie ook deze engelstalige link

Afbeelding: artistieke impressie van de exoplanet (© NSF)