Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: Digihans on October 04, 2010, 11:37:01 AM

Title: China lanceert maansonde
Post by: Digihans on October 04, 2010, 11:37:01 AM
China lanceert maansonde
AMSTERDAM - China heeft vrijdag een onbemande maansonde gelanceerd. De sonde werd vanuit de zuidwestelijke provincie Sichuan gelanceerd en de lancering werd uitgezonden op de staatstelevisie.

De sonde moet apparatuur gaan testen ter voorbereiding op een onbemande maanlanding die in 2012 moet plaatsvinden. Mogelijk volgt er in 2017 een bemande missie naar de maan.

China wil tevens volgend jaar het eerste deel van een ruimtestation lanceren en kort daarna een bemand ruimteschip aan het station koppelen.

China lanceerde in 2003 voor het eerst een bemande ruimtevlucht en is samen met Rusland en de Verenigde Staten het enige land dat mensen in de ruimte brengt.

Na de eerste missie volgden nog twee andere, waarvan de laatste in 2008 plaatsvond. Bij deze missie werd voor het eerst een ruimtewandeling uitgevoerd.

bron: nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2346910/china-lanceert-maansonde.html)