Neoweb.nl

Satelliet lancering vanaf zee

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Satelliet lancering vanaf zee
« on: November 09, 2005, 09:46:38 AM »
Satelliet gelanceerd vanaf zee
 
bron:nu.nl
 
De lancering van één van de grootste en krachtigste satellieten was dinsdag live te volgen via internet.
Het betreft de lancering van de in het Verenigd Koninkrijk gebouwde Inmarsat-4 F2, een zeer krachtige communicatiesatelliet. De liefst 5958 kg zware kunstmaan werd vanaf een drijvend lanceerplatform in de ruimte gebracht met behulp van een Zenit-3SL draagraket.

De lancering zou oorspronkelijk zaterdag al plaatsvinden, maar werd uitgesteld na een foutmelding van de software.

Nachtelijke lancering
De lancering op zee vond vlakbij Kiritimati (Christmas Island) plaats. Dat is vlakbij de evenaar, waar lanceringen richting het oosten minder brandstof kosten door de draaiing van de aarde.

Op de lanceerplek was het nog nacht en mede daardoor was de lancering, die via een live webcam dinsdag rechstreeks om 15.07 uur Nederlandse tijd op internet te volgen was, spektaculair. "In de Pacific is het tijdens de lancering nog vollledig duister. Daardoor leverde de lancering indrukwekkend vuurwerk op," liet Michael Butler van Inmarsat aan de BBC weten.

Wereldwijde communicatiesystemen
De Inmarsat-4 F2 is de tweede van in totaal drie satellieten die voor wereldwijde communicatiesystemen worden gelanceerd. Ze zullen naar verwachting minimaal 15 jaar operationeel zijn.

De eerste satelliet, die dekking geeft voor Europe, Afrika, het Midden-Oosten, Azie en de Indische Oceaan, werd op 11 maart van dit jaar vanaf Cape Canaveral gelanceerd. De tweede dekt Zuid-Amerika, het grootste deel van Noord-Amerika, de Atlantsiche oceaan en grote delen van de Stille Oceaan.

De lancering werd uitgevoerd door de firma Sea Launch, een samenwerkingsverband van Amerikaanse, Russische, Oekraïnse en Noorse bedrijven die een omgebouwd olieplatform als lanceerbasis gebruiken.
 
link:
http://www.sea-launch.com
« Last Edit: November 09, 2005, 09:49:38 AM by Robert »

Offline djmarco

  • **
  • 55
  • +12/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Satelliet lancering vanaf zee
« Reply #1 on: November 11, 2005, 12:03:18 PM »
is dit ruimtevaart door niet overheids organisaties met potentie????