Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: Robert on April 14, 2005, 06:12:15 PM

Title: Eén van eerste sterren uit kosmos gevonden
Post by: Robert on April 14, 2005, 06:12:15 PM
Eén van eerste sterren uit kosmos gevonden

bron: gazet van Antwerpen

Astronomen hebben een ster gevonden die één van de allereerste kan zijn die in het universum zijn ontstaan.
Wetenschappers uit Australië, Japan, Duitsland, Zweden en de VS memen dat het kosmische relikwie vooral zou bestaan uit elementen die zijn gecreëerd in het hete gas dat een kwartier na de oerknal bestond. Ster HE1327-2326 en een andere ster met die naam bevatten zeer weinig ijzer, wat een elementaire aanwijzing is voor het feit dat het object gemaakt is van vers materiaal dat niet door een andere ster is aangemaakt, aldus de Britse openbare omroep. Maar andere kenmerken zijn dan weer zeer ongewoon voor zo'n een primitief stellair object.

Zowat 13,7 miljard jaar geleden bestond de kosmos uit een heet gas waarvan de temperatuur zo hoog was dat de aanmaak van de lichtste scheikundige elementen mogelijk was. De snelle expansie na de eerste vijftien minuten van het bestaan van het universum maakte een eind aan de synthese van nieuwe elementen dank zij het proces van nucleosynthese.
Ongeveer 200 miljoen jaar later groeide de kosmos zodanig dat er zich grote halo's van donkere materie vormden, en dit deed sterren ontstaan.
HE1327-2326 synthesiseerde al de zwaardere elementen - van koolstof tot uranium - die de basis vormen van gesteenteplaneten en organisch leven. Ze bevat voor een primitieve ster onverwacht weinig lithium maar dan weer onverwacht veel ium. Een directe verklaring hiervoor is er nog niet.