Neoweb.nl

Eindhovense vinding stelt telescopen scherper

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Eindhovense vinding stelt telescopen scherper
« on: June 22, 2010, 10:16:33 AM »
Eindhovense vinding stelt telescopen scherper

Een nieuwe vinding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) maakt het mogelijk om met telescopen op aarde de sterrenhemel scherper in beeld te brengen.
Een vervormbare spiegel corrigeert snel en nauwkeurig de vertekening die ontstaat door veranderlijke atmosfeer van onze planeet. Dat meldde de universiteit maandag.
Volgens onderzoeker Roger Hamelinck, die dinsdag promoveert, is de vinding vooral van belang voor de nauwkeurigheid van nieuwe, grotere telescopen.
Maar ook bestaande telescopen kunnen er scherper mee worden gesteld. Zijn werkende prototype heeft een diameter van 5 centimeter, maar het systeem kan zo worden aangepast dat het ook bruikbaar is op de allergrootste telescopen.

TNO
Hamelincks werkgever TNO is enthousiast over de vinding en wil ermee de markt op. ''Het kan in iedere telescoop in de wereld worden ingebouwd. Als je het systeem aanzet, wordt het beeld ineens scherp. Alsof er eindelijk een goede bril op komt'', aldus een medewerker van het onderzoeksinstituut.

TNO schat dat die 'bril' tussen de 50.000 en 100.000 euro zal gaan kosten. ''Dat is voor die wereld relatief goedkoop.''

Bron:nu.nl & ANP