Neoweb.nl

Er zijn veel, planeten die lijken op aarde, nog te ondekken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Er zijn veel, planeten die lijken op aarde, nog te ondekken
« on: April 10, 2005, 11:24:23 AM »
Talrijke Aarde-achtige planeten wachten op ontdekking

Een heel pak planeten van het type "Aarde" wacht op ontdekking, zo heeft de BBC bericht onder aanhaling van Britse wetenschappers. Onderzoekers van de Open Universiteit van Milton Keynes zeiden op basis van theoretisch werk dat de helft van de reeds gekende planetaire systemen een leefbare wereld kan omvatten.

Totnogtoe zijn meer dan 130 planeten buiten ons zonnestelsel, exoplaneten, gevonden. Meestal zijn het gasgiganten van minstens de massa van Jupiter, en dikwijls zijn ze zeer heet omdat ze dicht rond hun moederster draaien.

Niettemin moet er ook plaats zijn voor gesteente-planeten zoals onze Aarde, menen Barrie Jones en collega's. De huidige telescooptechnologie laat echter nog niet toe ze te ontdekken, zo staat ook in het jongste nummer van het vkablad Astrophysical Journal.

Op een paar zeldzame claims van rechtstreekse waarnemingen na, zijn astronomen de exoplaneten steeds indirekt op het spoor gekomen, in het bijzonder via het gravitationeel "wiebelen" dat zij op hun moederster veroorzaken.

Bron: Het Laatste Nieuws