Neoweb.nl

Genesis sonde stort neer...

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Genesis sonde stort neer...
« on: September 09, 2004, 08:28:32 PM »
Naar Aarde teruggekeerde sonde Genesis te pletter geslagen

bron: pebbels

Een unicum in de ruimtevaartgeschiedenis is woensdag mislukt, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. De uit de ruimte teruggekeerde Amerikaanse sonde Genesis is in de Amerikaanse staat Utah te pletter geslagen in plaats van door een helikopter te zijn gegrepen.
Het ruimtetuig heeft er een reis van 32 miljoen km opzitten.

De Genesis werd op 8 augustus 2001 met een Delta-2 raket op Cape Canaveral gelanceerd. De sonde reisde naar het punt L(angrange)-1, op 1,5 miljoen kilometer van de Aarde, waar de aantrekkingskracht van onze planeet en die van de Zon elkaar in evenwicht houden. Daar verzamelde de sonde onzichtbare en de meest zuivere bestanddelen verzamelen van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes die onze ster doorlopend uitspuwt.
Bedoeling was dat één van twee uitgestuurde helikopters het tuig zou grijpen, om te vermijden dat bij een impact de schat aan gegevens zou verloren gaan.

Maar om een nog onbekende oorzaak faalde het dubbele valschermsysteem waardoor de sonde aan grote snelheid tegen de grond smakte en een krater maakte. In het verleden verliep de landing van Russische Photon-terugkeercapsules niet altijd zonder schade aan de wetenschappelijke data.
Het is de eerste keer sinds Apollo dertig jaar geleden Maanmonsters naar de Aarde bracht, dat een ruimtetuig materiaal uit de ruimte naar hier brengt. De missie kostte 260 miljoen dollar.

Nadat de 210 kilo wegende terugkeercapsule helemaal geborgen was, zo luidde het scenario, zouden wetenschappers in het Johnson Space Centre van de NASA onderzoek doen naar de 10 tot 20 microgram geïoniseerd materiaal. Het moest hen meer leren over onze Zon, haar ontstaan, het ontstaan van ons planetenstelsel 4,5 miljard jaar geleden en uiteindelijk over de hele kosmos. "Wij brengen een stuk van de Zon naar de Aarde", zei directeur Charles Elachi van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA vooraf.
Het is de eerste ernstige tegenslag voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau sinds het dodelijke ongeval met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003. Ook veroorzaakte de orkaan Frances pas nog aanzienlijke schade aan installaties op het Kennedy Space Center in Florida.

Offline harbosma

 • *****
 • 912
 • +160/-22
 • Gender: Male
 • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: Genesis sonde stort neer...
« Reply #1 on: September 10, 2004, 09:02:41 AM »
ay, jammer... :-\
"One small step for man, one giant leap for mankind"

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Genesis sonde stort neer...
« Reply #2 on: September 12, 2004, 01:38:50 PM »
Meer materiaal intact gebleven na crash Genesis dan gevreesd

Bij de crash woensdag van de Amerikaanse Genesis-sonde is minder van de waardevolle lading aan zonnewind vernietigd dan gedacht, zo heeft mede-onderzoeker Roger Wiens laten weten.
Na een reis van drie jaar en 32 miljoen kilometer kwam de Genesis naar de Aarde terug, met aan boord stalen van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes die onze ster uitspuwt. Het was de bedoeling dat een helikopter de capsule in volle afdaling zou snappen. Maar omdat het valschermsysteem faalde, smakte de Genesis in het mulle woestijnzand van Utah.

Bij de crash sprong de container met de collectoren en stalen open. Toch is minder onderzoeksmateriaal beschadigd dan gevreesd. Enkele van de dunne schijven waarop de geïoniseerde deeltjes zijn vastgezet, zijn intact gebleven. "We zijn verrast dat wij überhaupt nog iets hebben", zei Don Sevilla van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. "We zullen de meeste, weliswaar niet alle, geplande onderzoeken kunnen doen", viel Wiens hem bij.

Wel bron van grote zorg is het feit dat de collectoren vuil zijn geworden en dus een reinigingsbeurt nodig hebben. Mocht de stuntman van Hollywood met zijn heli de Genesis wel hebben kunnen snappen, zou de onschatbare lading, die evenveel weegt als een paar zandkorrels, vrijwel meteen naar een hermetisch afgesloten en "clean" laboratorium zijn overgebracht.
Na de onverwachte klap tegen de grond vreesde de NASA eerst dat het 260 miljoen dollar kostende project was mislukt.