Neoweb.nl

Isaac Newton in ruimte geëerd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
Isaac Newton in ruimte geëerd
« on: May 21, 2010, 03:13:33 PM »
Isaac Newton in ruimte geëerd
LONDEN - Een schilderij van Isaac Newton (1643-1727) en een stukje hout van zijn appelboom sieren sinds deze week het internationaal ruimtestation ISS.

De Amerikaanse astronaut van Britse afkomst Piers Sellers heeft ze naar de glazen koepel van het station gebracht om de Britse natuur- en wiskundige te eren die in 2005 door de leden van de Britse Royal Society werd uitgeroepen tot grootste geleerde aller tijden.

Dat heeft het Britse persbureau Press Association vrijdag gemeld.

Vanuit de koepel in het zwaartekrachtloze ISS hebben de astronauten een magnifiek uitzicht op de aarde. ''Sir Isaac zou dit absoluut hebben gewaardeerd, kan ik u zeggen.

Wij hielden hem vast en hij kon het stukje hout voorbij zien zweven en de wetten van de zwaartekracht en alles overwegen, dus ik denk dat het een traktatie voor hem was'', zei Sellers in een interview.

Appelboom
De astronaut heeft het stukje appelboom gekregen van de Royal Society. De initialen van Newton staan erin gekerfd. Het zou afkomstig zijn van de boom waarvan in 1666 een appel viel. Het verhaal is dat de vrucht naar beneden kwam, toen Newton in de boomgaard van zijn moeder lag te mijmeren.

Hij vroeg zich af waarom de appel wel en de maan niet op de aarde viel. Newton ging zich bezinnen op de zwaartekracht en werd zo de grondlegger van de klassieke mechanica.

bron:nu.nl