Neoweb.nl

Einde van het spaceshuttletijdperk nabij

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Einde van het spaceshuttletijdperk nabij
« on: May 17, 2010, 08:26:44 AM »
Atlantis begint laatste ruimtereis 
CAPE CANAVERAL - Het einde van het spaceshuttletijdperk is begonnen. Vrijdag vertrok het Amerikaanse ruimteveer Atlantis voor zijn allerlaatste vlucht vanaf ruimtebasis Cape Canaveral (Florida).

Na 25 jaar gaat het ruimteschip Atlantis met pensioen. Later dit jaar voeren ook de twee andere spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, hun laatste missie uit.
Tijdens de 132e spaceshuttlevlucht brengen vijf Amerikaanse bemanningsleden en een Britse astronaut onder meer een Russisch ruimtelaboratorium naar het internationale ruimtestation ISS. Na twaalf dagen keren ze terug op aarde.

De Atlantis is de vierde van vijf spaceshuttles die de NASA in de ruimte heeft gebracht. In oktober 1985 maakte het ruimteveer zijn eerste vlucht, een geheime missie voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Spaceshuttle straks alleen nog in het museum te zien
De Discovery, de oudste nog bestaande spaceshuttle, komt in een museum in Washington te staan. De Atlantis en de Endeavour gaan in de uitverkoop.
Voor omgerekend 22 miljoen euro kunnen geïnteresseerden een spaceshuttle op de kop tikken. Twee spaceshuttles verongelukten, de Challenger en de Columbia.

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html


Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Space Shuttle Discovery voor laatste keer gelanceerd
« Reply #1 on: February 26, 2011, 04:01:44 PM »
Space Shuttle Discovery voor laatste keer gelanceerd
CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse spaceshuttle Discovery is donderdag begonnen aan zijn laatste reis ooit. Het ruimteveer werd gelanceerd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida.

De zes Amerikaanse bemanningsleden gaan voor een elfdaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS.

De Discovery zou eigenlijk eind oktober al vertrekken naar het internationale ruimtestation ISS, maar diverse lekkages gooiden toen roet in het eten. De bemanning brengt onder meer een nieuwe module naar het ISS.

Robonaut 2
Ook gaat er voor het eerst een robot naar het complex, de Robonaut 2. Die kan wat algemene werkzaamheden van zijn menselijke collega's overnemen.

Zijn opvolgers zullen ooit ruimtewandelingen gaan uitvoeren die voor mensen te gevaarlijk zijn. Bij terugkeer neemt de Discovery onder meer twee Nederlandse experimenten mee naar de aarde.

Hubble ruimtetelescoop
De nieuwe ruimtereis wordt de 39e van de Discovery. Geen enkele andere spaceshuttle heeft zo veel missies uitgevoerd. De Discovery heeft bovendien de meeste satellieten in een baan rond de aarde gebracht: 31, waaronder de beroemde ruimtetelescoop Hubble.

De NASA heeft berekend dat de Discovery in zijn 26-jarige bestaan een onovertroffen afstand van 230 miljoen kilometer heeft afgelegd.

bron: nu.nl

Zie ook:
http://www.nasa.gov/shuttle/
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_Discovery