Neoweb.nl

Lichtflits op Jupiter was vermoedelijk een heldere meteoor

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Lichtflits op Jupiter was vermoedelijk een heldere meteoor
« on: June 17, 2010, 10:13:48 AM »
Lichtflits op Jupiter was vermoedelijk een heldere meteoor

AMSTERDAM - Op 7 juni zijn met de Hubble-ruimtetelescoop gedetailleerde opnamen gemaakt van de planeet Jupiter. De hoop bestond dat daarop sporen te zien zouden zijn van de grote lichtflits die drie dagen eerder in de atmosfeer van de planeet plaatsvond.

Maar net als de vele andere opnamen die de afgelopen anderhalve week week van Jupiter zijn gemaakt, laten de Hubble-foto's niets bijzonders zien op de plek waar de lichtflits verscheen.

Volgens wetenschappers van het Space Science Institute in Boulder, Colorado (VS), wijst dat erop dat er geen planetoïde of komeet in het wolkendek van Jupiter is geëxplodeerd.

Bij zo'n explosie zou namelijk een wolk van donker puin omhoog zijn geblazen, die vervolgens op de heldere wolken was neergedwarreld.

Vermoedelijk was de lichtflits afkomstig van een flink uit de kluiten gewassen meteoroïde die hoog in de Jupiteratmosfeer is verbrand.

Bron:  nu.nl & Allesoversterrenkunde.nl

Nante Hermans

Re:Lichtflits op Jupiter was vermoedelijk een heldere meteoor
« Reply #1 on: August 13, 2011, 07:28:34 PM »
Hoelang geleden is dit bericht geplaatst dat waren de eerste beelden van de Hubble en die waren niet zo scherp als je zou denken want eerst was er iets mis met de hubble de spiegel was niet bol genoeg .