Neoweb.nl

'Mars had ooit een grote oceaan'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Mars had ooit een grote oceaan'
« on: June 17, 2010, 10:05:21 AM »
'Mars had ooit een grote oceaan'
AMSTERDAM -De planeet Mars 3,5 miljard jaar geleden voor ruim een derde onder water. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Colorado.

Behalve een oceaan, die een groot deel van het noordelijk halfrond besloeg, zou er ook een waterkringloop zijn geweest, zoals die nu ook op aarde bestaat Dat bericht Nature Geoscience.

De wetenschappers komen tot hun conclusie na een omvangrijk onderzoek van tientallen drooggevallen rivierdelta's op Mars.

Deze riviermondingen liggen allemaal op dezelfde hoogte, wat erop wijst dat de voormalige rivieren ofwel direct op de oceaan uitkwamen ofwel op grote meren die langs de rand van de oceaan lagen. Gezien de omvang van het rivierenstelsel dat bij de oceaan uitkwam, moet er destijds veel neerslag zijn gevallen.

Gecombineerd
De afgelopen tientallen jaren is wel vaker gesuggereerd dat er ooit een oceaan was op Mars. Maar dit onderzoek is het eerste waarbij gegevens van verschillende Amerikaanse en Europese Marsmissies op zo'n grote schaal zijn gecombineerd. Onduidelijk is nog waar al dat Marswater - naar schatting 124 miljoen kubieke meter - is gebleven.

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.colorado.edu/news/r/f9b2e81224758e6b422b6bb0735f7098.html
http://news.google.com/news?q=Mars%20ocean%20rivers