Neoweb.nl

Methaanloze exoplaneet stelt astronomen voor raadsel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
Methaanloze exoplaneet stelt astronomen voor raadsel
« on: April 23, 2010, 03:20:58 PM »
Methaanloze exoplaneet stelt astronomen voor raadsel
AMSTERDAM - Sterrenkundigen staan voor een raadsel: een gasvormige planeet in een baan rond een andere ster blijkt vrijwel geen methaan in zijn dampkring te bevatten, terwijl dat gas in grote hoeveelheden aanwezig zou moeten zijn.

De planeet, GJ436b geheten, draait elke 2,64 dagen om een kleine rode dwergster, op 33 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Leeuw.

Met de Amerikaanse Spitzer Space Telescope is de samenstelling van de dampkring van de planeet onderzocht. Dat was mogelijk doordat de planeet - gezien vanaf de aarde - regelmatig voor en achter de ster langs beweegt.

700 graden
Gasvormige planeten met een temperatuur tot maximaal zo'n 700 graden moeten volgens modelberekeningen veel methaangas (CH4) bevatten: de aanwezige koolstofatomen (C) gaan bij die temperaturen bij voorkeur verbindingen aan met waterstof (H), zodat methaan ontstaat - een belangrijk bestanddeel van aardgas.

In de atmosferen van de reuzenplaneten Uranus en Neptunus komt inderdaad veel meer methaan voor dan koolmonoxide (CO). De Spitzerwaarnemingen wijzen echter uit dat GJ436b (die qua massa vergelijkbaar is met Neptunus) juist veel koolmonoxide en vrijwel geen methaan bevat.

De meetresultaten zijn deze week gepubliceerd in Nature. Tot op heden is er geen bevredigende verklaring voor het opmerkelijke methaantekort.

bron:nu.nl

Offline Phiet

  • *
  • 9
  • +4/-0
  • Neoweb: robotica, nanotechnologie, duurzaamheid, waterstoftechnologie & meer...
Re:Methaanloze exoplaneet stelt astronomen voor raadsel
« Reply #1 on: April 24, 2010, 01:39:46 PM »
Misschien dat er een soort biologisch proces op die planeet speelt, die het methaan omzet in andere chemische verbindingen.