Het gaat volgens mij erg traag. Wat mij vooral verbaast is dat de NASA pas over 10 jaar weer naar de maan zal gaan. Het lijkt er op dat men alle kennis en ervaring van de vorige maanreizen vergeten of kwijt is.
Ik las dat men gebruik gaat maken van dezelfde maanlanders als in het Apolloproject, met beperkte aanpassingen maar zonder al te veel technologische vernieuwingen. Dus mét een enorme draagraket met dito antieke brandstoftanks.
Hoe is het mogelijk dat in al die jaren zó weinig progressie is geboekt ? Als je ziet welke ongekende ontwikkelingen zich in technisch opzicht hebben voorgedaan (neem bijv. computers), dan is het uitermate teleurstellend dat dit in de ruimtevaart niet zo is. Nog steeds, na 33 jaar, vliegt men met totaal verouderde spaceshuttles. Dat zijn bovendien vluchten die enorm duur en inflexibel en ontzettend veel voorbereiding en nazorg kosten. Bovendien kun je het nauwelijks serieuze ruimtereizen noemen, omdat de shuttles zeer dicht bij de aarde blijven.
Waar wat meer vooruitgang in lijkt te zitten is in de onbemande ruimtevaart. Maar ook daar kost het ongekend veel moeite om een marslander neer te zetten, die bovendien ook nog eens ontzettend veel tijd nodig heeft om op Mars te arriveren. En dan is Mars nog een zeer naaste buur.
Ik vraag me af of er écht geen ontwikkelingen zijn of dat het probleem meer zit in het feit dat men alles geheim houdt voor andere ruimtevaartnaties.
Het is raar : computers en bijvoorbeeld mobiele telefoons zijn nu veel verder dan men 40 jaar geleden in de verste verte maar kon bevroeden (onze huidige techniek zou in die tijd voor 22e-eeuwse technologie worden beschouwd), maar qua ruimtevaart zijn we ogenschijnlijk niets opgeschoten. Daarvan dacht men destijds dat we nu minstens op de maan zouden wonen !