Neoweb.nl

Nut van ruimtevaart???

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hanno

Nut van ruimtevaart???
« on: April 03, 2006, 07:29:22 PM »
eerst ff citaatje wat ik ergens heb gevonden:

Ruimtevaart, wat heb je er aan?
Veel mensen denken dat Ruimtevaart niets meer is dan een grote verspilling van tijd en geld. Maar door de Ruimtevaart zijn veel andere technologiën in een stroomversnelling geraakt. Onze kennis van het heelal en onze aarde is enorm toegenomen. Het waren immers de satelieten die het gat in de ozonlaag ontdekte en daarmee het milieubewustzijn aanzwengelde. En zonder satelieten wisten we misschien niet wat voor weer het morgen of overmorgen wordt! Ook GPS (global positioning) en Telecommunicatie zijn direct het resultaat van ruimtevaart. En ook voor de sterrenkunde heeft de ruimtevaart al veel goeds betekend. Normaal blokkeert de aardse atmosfeer het zicht van telescopen. M.b.v. de space-shuttle kunnen satelieten buiten de dampkring geplaatst worden. Het zicht is hierme enorm verbeterd. De bekendste ruimte-telescoop is de Hubble-Space Telescope.

Daarnaast worden in de gewichtloosheid van de ruimte nieuwe materialen ontdekt, zoals nieuwe puurdere halfgeleiders, nieuwe medicijnen, en zelfs nieuwe materialen zoals "Space-Foam". Daarnaast heeft de ruimtevaart onze wereld kleiner gemaakt. Het besef dat we met z'n allen op 1 planeet wonen is er helaas nog niet overal. Misschien moeten eerst de aliens landen voordat we als gelijke wereldburgers kunnen samenleven


Dit is natuurlijk allemaal prachtig enzo dat het ontdekt is en van mij mogen ze er ook mee door gaan... Maar wat hebben de onderzoeken op maan, mars andere planeten, kometen, asteroïden, planetoïden, zonnestelsels, sterrenstelsels en weet ik wel niet dan voor zin? Want uit het stukje hierboven blijkt wel dat de echte nut van ruimtevaart enkel en alleen maar uit de baan om de aarde komt. Of heb ik dit mis?

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #1 on: April 03, 2006, 10:22:30 PM »
stilstand is achteruitgang.

Stel dat de wereldbevolking blijft groeien. Dan hebben we meer voedsel, energie etc. nodig.
De maan kan gaan dienen als enorme 'groentenkas' of 'solar-farm'. Ook zitten er veel verschillende soorten metaal en andere stoffen in de maan. (nodig voor van alles en nog wat).
Ook zijn er planeten en manen die vloeibaar waterstof herbergen. Dit kan voor de energievoorziening van toekomstige generaties van groot belang zijn!

Ook kunnen we via verre observatiepunten allerlei gevaarlijke objecten volgen, voordat ze op Aarde storten en daar al het leven vernietigen. We hebben dan misschien nog genoeg tijd om er wat aan te doen.

Ook kan de maan gebruikt worden als basis voor een enorme radio satelliet die ultra-lange golven op moet vangen. De maan blokkeert hierbij de radiosignalen 'ruis' vanaf de aarde. Hierdoor is het signaal helder. Maar op de maan kun je slechts in een beperkte richting signalen opvangen.
Daarom zijn er plannen om een enorme radiotelescoop te bouwen voorbij Saturnus of zelfs Pluto, waarbij radiosignalen vanaf de Aarde ook niet meer te 'horen zijn'.

Mars is een plek die we misschien zelfs bewoonbaar kunnen maken. De zwaartekracht is vergelijkbaar met die op Aarde. Ook de 'dagen' duren net zo lang. (alleen een jaar duurt op Mars zo'n 23maanden).
Door broeikasgassen in de atmosfeer te pompen, zou Mars weer groen kunnen worden.

Daarnaast is de kans op leven in het heelal enorm groot. Alleen al in ons zonnestelsel zijn verschillende plekken gevonden waar leven mogelijk is. (aanwezigheid van water)
Dus onderzoek is nodig!

Hanno

Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #2 on: April 03, 2006, 10:46:42 PM »
Ja ok, je klinkt erg overtuigd. Maar ik denk toch nog wel dat het een poosje gaat duren voordat de wereldbevolking echt niet meer past hoor. en met die vergelijkbare zwaartekracht ben ik het niet helemaal eens hoor. De zwaartekracht op mars is namelijk 0,38 × de zwaartekracht van de aarde. ik zou daar toch wel hoog kunnen springen denk ik ;)

Offline bastheboss

 • *****
 • 409
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #3 on: April 05, 2006, 08:50:32 AM »
Ruimtevaart heeft zeker nut. Het ISS is belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen en nieuwe technologieen. Verder is het ook Politiek nuttig. Het kwam de amerikanen wel heel goed uit dat ze in 69 naar de maan gingen want dat hadden ze het volk belooft en zo waren die ook weer blij. (daarom is het volgens velen ook gefaked) Ruimtevaart draagt mee aan het nationalistisch gevoel, alle chinezen waren trots toen die ene naar boven ging. . maar ook aan de internationale samenwerking (ISS)

Offline kojak

 • *
 • 3
 • +2/-0
 • Neoweb.nl Duurzame Technologie
Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #4 on: April 11, 2006, 06:03:25 PM »
De ruimte is zo ongelooflijk groot! Dat zou toch zonde zijn als we dat niet onderzoeken en misschien zelf koloniseren!
Waar is anders al die ruimte goed voor?

Ook zou het wel eens leuk zijn als we buitenaards leven tegen komen.

Offline Wim_V

 • ***
 • 142
 • +17/-1
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl Duurzame Technologie
Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #5 on: May 01, 2006, 01:40:28 PM »
Ja ok, je klinkt erg overtuigd. Maar ik denk toch nog wel dat het een poosje gaat duren voordat de wereldbevolking echt niet meer past hoor. en met die vergelijkbare zwaartekracht ben ik het niet helemaal eens hoor. De zwaartekracht op mars is namelijk 0,38 × de zwaartekracht van de aarde. ik zou daar toch wel hoog kunnen springen denk ik ;)
Je zegt dat het nog een poosje gaat duren voordat de aarde overbevolkt is, maar stel dat we vanaf nu geen geld meer stoppen en de ruimtevaart. Stel dat over 50 jaar de aarde compleet vol zit, dan staan we  nog altijd evenver als nu...

Zelf vind ik ruimtevaart nodig voor nieuwe ontwikkelingen en technologiën. Veel dingen die nu als normaal worden beschouwd, werden vroeger speciaal voor de ruimtevaart ontwikkeld.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Nut van ruimtevaart???
« Reply #6 on: May 01, 2006, 06:25:30 PM »
Zonder ruimtevaart wisten we niet dat er een gat in de Ozonlaag zit/zat.
zonder ruimtevaart kunnen we het weer (en orkanen) 'moeilijker' voorspellen.
zonder ruimtevaart geen GPS en Terra-Explorer
zonder ruimtevaart geen zicht op broeikasgassen in de atmosfeer
zonder ruimtevaart geen zicht op het begin van het heelal of andere verre objecten (Hubble)
etc.