Neoweb.nl

OMI gelanceerd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
OMI gelanceerd
« on: July 16, 2004, 09:48:59 AM »
Na 7 eerdere pogingen, is 15 juli 2004 dan eindelijk OMI (Het Ozone Monitoring Instrument (OMI)gelanceerd.

Introductie  
Het Ozone Monitoring Instrument, of kortweg OMI, is een instrument dat gebruikt gaat worden om gassen in de atmosfeer van de Aarde te meten. OMI wordt in 2004 gelanceerd aan boord van NASA's EOS AURA satelliet. Deze satelliet bevat in totaal 4 instrumenten: MLS, TES, HIRDLS en OMI. Deze instrumenten zullen metingen vanuit de ruimte gaan doen om de atmosfeer in kaart te brengen. De EOS AURA satelliet past ook weer in een groter plaatje. Gezamenlijk met de EOS AQUA (gelanceerd op 4 mei 2002) en de EOS TERRA satelliet (gelanceerd op 18 december 1999) zal EOS AURA de Aarde goed in de gaten houden.
Eind 1997 heeft Nasa aan de Nederlandse overheid het verzoek gedaan een OMI te leveren voor de EOS-AURA satelliet (toenmalige naam EOS-Chemistry). In april 1998 heeft onze overheid daarmee ingestemd en daarmee kon het detail ontwerp en de bouw van OMI beginnen. Er was toen al een fase B voorontwerp en waren verschillende presentaties aan de Amerikanen gegeven. OMI wordt ontwikkeld door de Nederlandse industrie (Dutch Space en TNO-TPD) samen met de Finse industrie (Patria Finavitec en VTT). Er zijn bijdragen van vele andere partijen waaronder SRON. Het projekt wordt gestuurd door het NIVR in Nederland en FMI in Finland. De wetenschappelijke gebruikers zijn het KNMI in Nederland (Principal Investigator), het FMI in Finland en Nasa.
 
Instrument ontwerp
Het instrument ontwerp van OMI-EOS behelst een kompakte nadir kijkende afbeeldende spectrograaf. Er zijn twee optische kanalen met elk een 2-dimensionale CCD detektor. De eerste dimensie wordt gebruikt om het spectrum te registreren en de andere de kijk richting. De totale kijkhoek is zeer groot (114°) en deze wordt gebruikt voor spatiele afbeelding loodrecht op de vluchtrichting. Die hoek correspondeert met 2600 km op de grond en door de sun synchrone baan zal vrijwel de gehele aarde binnen 1 dag aan OMI's "oog" zijn overgeleverd. Er staat ‘vijwel’ omdat er kleine gaten zijn bij de evenaar maar daarentegen flinke overlap bij hogere breedtegraden. Vooral spatieel is OMI een zeer innoverend instrument: de totale kijkhoek van 114 graden is al genoemd, en daarbij is het grond element (grond pixel) nominaal 24 x 13 km en programmeerbaar tot 12 x 13 km. Deze grote verhouding tussen kijkhoek en pixel afmetingen is mogelijk vanwege de 2-dimensionale CCD.
 
Wetenschappelijke Achtergrond
OMI heeft als taak om verschillende sporengassen in de lagere (troposfeer) en hogere (stratosfeer) atmosfeer te meten. De meetresultaten worden gebruikt om vragen te beantwoorden over het (uitblijven van het) herstel van de ozonlaag, over ozon gaten bij de polen, de chemie van de aardatmosfeer en over klimaatverandering. De sporengassen worden bepaald uit neerwaardse meting van door de aarde gereflecteerd zonlicht in het UV en zichtbare golflengtebereik (270 tot 500 nm). Het spectraal oplossend vermogen is voldoende om binnen dat bereik de absorptie strukturen van de verschillende sporengassen te kunnen onderscheiden. OMI is daarmee geschikt voor de data analyse methoden zoals gebruikt voor zowel het TOMS instrument van Nasa als de GOME en SCIAMACHY uit Nederland / Europa. Het TOMS instrument heeft sinds 1973 op verschillende satellieten gevlogen en de data daarvan representeert de grootste tijdspanne die nu beschikbaar is. De GOME en SCIAMACHY zijn modernere instrumenten en leveren gedetaileerder informatie.
Terwijl de TOMS 8 radiancties levert bij nauwkeurig geselekteerde golflengten, meten de nieuwere instrumenten continue spectra met 3500 (GOME) en 8000 (SCIAMACHY) golflengten. De spectra zijn spatieel opgelost door ze enerzijds na elkaar te meten voor de vluchtrichting en anderzijds een beweegbare spiegel te gebruiken voor de richting dwars op de vluchtrichting.

bron: Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart