Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: Robert on March 05, 2005, 09:38:48 AM

Title: Ontdekking verafgelegen melkwegcluster
Post by: Robert on March 05, 2005, 09:38:48 AM
Astronomen ontdekken verafgelegen melkwegcluster

bron:nu.nl

GARCHING - Astronomen hebben het verst verwijderde melkwegcluster van de aarde ontdekt. Het systeem melkwegen bevindt zich negen miljard lichtjaren van de aarde, zo meldde het Duitse Max Planck Instituut woensdag. Dat komt neer op circa 85.100.000.000.000.000.000.000 kilometer.

De bundeling van sterrenstelsels is net zo zwaar als een paar duizend versies van ons eigen stelsel, de Melkweg. De astronomen noemen het verrassend dat zo'n omvangrijk object zich in het nog jonge deel van het universum bevindt.

Het zou zijn ontstaan toen het universum nog maar op eenderde van zijn huidige leeftijd was. Tot nog toe gingen wetenschappers ervan uit dat zulke complexe structuren zich pas veel later ontwikkelden.

Andere clusters
Tot dusver zijn vijf andere clusters gevonden die op meer dan 7,5 miljard lichtjaren van de aarde staan. Binnen 3,5 miljard lichtjaren van de aarde bevinden zich zeker duizend van zulke opeenhopingen van sterrenstelsels.
Title: Re: Ontdekking verafgelegen melkwegcluster
Post by: Robert on March 05, 2005, 09:41:08 AM
En toch ook wel bizar.

Wij leven in een zonnestelsel, dat onderdeel uitmaakt van een enorme arm van een onze melkweg (sterrenstelsel).

En nu vinden ze een cluster van sterrenstelsels!  Weet je hoe groot dat is!