Neoweb.nl

'Ruimteafval kan communicatie op aarde verstoren'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
'Ruimteafval kan communicatie op aarde verstoren'
« on: May 28, 2010, 02:37:23 PM »
'Ruimteafval kan communicatie op aarde verstoren'
AMSTERDAM –De grote hoeveelheid ruimteafval die in een baan rond de aarde zweeft, kan mogelijk communicatienetwerken op aarde bedreigen. Dat staat in een nieuw rapport van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Volgens het zogenaamde Space Posture Review van het Pentagon zweven er op dit moment 1100 satellieten in een lage baan rond de aarde en maar liefst 370.000 stukjes ruimteafval, zoals rakettrappen, samengeklonterde brandstof en delen van opgegeven ruimtesondes.

Een botsing tussen satellieten en andersoortig ruimteafval zou volgens onderzoeker Bharath Gopalaswamy een kettingreactie kunnen veroorzaken. Bij elke botsing zouden namelijk duizenden nieuwe brokstukken ontstaan die mogelijk weer nieuwe schade aanrichten.

Storingen
Uiteindelijk zouden internationale telefoonverbindingen, GPS en televisienetwerken kunnen worden bedreigd door het ruimteafval, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph. “Het keerpunt is bijna bereikt”, aldus Gopalaswamy. “Geen enkele satelliet kan worden beschermd tegen dit soort vernietigende krachten.”

Ook mensen lopen mogelijk een risico door de toenemende hoeveelheid ruimteafval. Het Pentagon vreest dat de bewoners van het Internationale Ruimtestation ISS gevaar lopen. Verder zouden reizen naar de ruimte minder veilig worden door het rondzwevende materiaal.

Snelheid
Afval in de ruimte verplaatst zich met een gemiddelde snelheid van 22.000 kilometer per uur. Zelfs een object met een doorsnede van slechts 1 centimeter zou met die snelheid in theorie een gat in een satelliet, ruimtevaartuig of het internationale ruimtestation kunnen slaan.

bron:nu.nl