Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: Robert on August 02, 2011, 04:00:10 PM

Title: Ring van gas ontdekt in hart Melkwegstelsel
Post by: Robert on August 02, 2011, 04:00:10 PM
Ring van gas ontdekt in hart Melkwegstelsel
AMSTERDAM - Nieuwe waarnemingen met de Europese infraroodsatelliet Herschel tonen een vreemde, verdraaide ring van gas en stof in het centrum van ons Melkwegstelsel.
Slechts een paar delen van de ring, die zich over meer dan 600 lichtjaar uitstrekt, waren eerder bekend.

Het is voor het eerst dat hij volledig in beeld is gebracht. De ring ligt in het hart van de centrale 'balk' van het Melkwegstelsel - een langwerpig gebied van sterren en gaswolken.

Deze balk is op zijn beurt weer ingebed in een nog grotere ring. Ook andere sterrenstelsels vertonen zulke balken en ringen. Hoe deze structuren ontstaan is nog niet helemaal duidelijk, maar computersimulaties laten zien dat ze het gevolg kunnen zijn van zwaartekrachtsinteracties.

Volgens sommige theorie├źn zijn balken het gevolg van interacties tussen verschillende sterrenstelsels. Zo zou de balk in het melkwegcentrum het gevolg kunnen zijn van de invloed van onze grote buur, het Andromedastelsel.

bron:nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2569687/ring-van-gas-ontdekt-in-hart-melkwegstelsel.html)
Title: Re:Ring van gas ontdekt in hart Melkwegstelsel
Post by: Nante Hermans on August 13, 2011, 07:15:04 PM
Volgens mij bevind er zich in het midden van ons Melkwegstelsel een zwart gat en dat zou wel eens kunnen zorgen voor deze nare verschijningen .