Neoweb.nl

Jongste zwarte gat of jongste neutronenster ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Jongste zwarte gat of jongste neutronenster ontdekt
« on: November 18, 2010, 09:31:06 AM »
Jongste zwarte gat of jongste neutronenster ontdekt
AMSTERDAM - Astronomen hebben aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een zwart gat in het relatief nabije sterrenstelsel M100. Het object is waarschijnlijk het overblijfsel van een supernova-explosie die in 1979 in het stelsel verscheen.

Een supernova-explosie treedt op als de nucleaire brandstof in het inwendige van een zware ster opraakt, waardoor de kern van de ster ineenstort.

In extreme gevallen resulteert die ineenstorting in een zwart gat. Het restant van supernova 1979C in het sterrenstelsel M100 is in de loop van de jaren met diverse röntgensatellieten waargenomen.

Daaruit blijkt dat er op de positie van de ontplofte ster een stabiele bron van röntgenstraling staat. De waarnemingen wijzen erop dat deze straling af afkomstig is van materie die naar het zwarte gat toe stroomt.

Neutronenster
Helemaal zeker is deze interpretatie overigens niet. De röntgenstraling kan ook afkomstig zijn van een snel om zijn as tollende neutronenster - het lichtere broertje van een zwart gat.

Maar hoe dan ook: het restant van supernova 1979C is ofwel het jongst bekende zwarte gat ofwel de jongst bekende neutronenster.

bron: nu.nl

Zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/SN_1979C
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neutronenster