Neoweb.nl

Eerste test Europees GPS-netwerk Galileo ophanden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Eerste test Europees GPS-netwerk Galileo ophanden
« on: November 13, 2005, 04:55:55 PM »
Eerste test Europees GPS-netwerk Galileo ophanden

Bron: Heise online & Tweakers.net

De Europese tegenhanger van het door Amerika gecontroleerde GPS-systeem, Galileo genaamd, zal aankomende 28 december zijn eerste levensteken geven. Op die datum zal namelijk de eerste testsatelliet voor het GPS-netwerk de ruimte ingeschoten worden. Het 28 miljoen euro kostende en 600 kilogram wegende object is afgelopen woensdag door de minister van transport Carla Peijs ‘GIOVE-A’ gedoopt. Zij deed dit in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) van de European Space Agency (ESA) te Noordwijk. Het ruimteobject moet op 24.000 kilometer afstand van de aarde zijn baan vinden en houden. Daarvandaan zal GIOVE-A voor juni 2006 moeten bewijzen dat de ESA ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de frequentiebanden die voor Galileo gereserveerd zijn. Daarnaast moet de satelliet inzicht geven over de exacte orbitalen die gebruikt moeten worden voor de andere satellieten van het Europese GPS-netwerk.

Het Galileo-project is op papier in 2010 volledig operationeel. Hiervoor zullen totaal dertig satellieten de ruimte bevolken. In de aanloop hiernaartoe zal in de lente van 2006 de GIOVE-B gelanceerd worden en zullen er in 2008 nog vier andere satellieten de twee GIOVE's vergezellen. Alle zes deze satellieten zullen hoofdzakelijk voor testdoeleinden gebruikt worden. Het is daarbij wel te hopen dat de financiën op orde blijven: afgelopen oktober besloot onder andere Duitsland de geldkraan voor het project dicht te draaien omdat het controlecentrum voor Galileo niet in dit land geplaatst zou worden. Om deze financiële tegenslag te verhelpen, heeft de ESA beloofd om de kosten te dekken totdat de individuele landen weer voldoende bijdragen aan het project.

Offline Robert

 • *****
 • 3.135
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Eerste test Europees GPS-netwerk Galileo ophanden
« Reply #1 on: December 27, 2005, 11:53:29 AM »
Eerste Galileo-testvlucht gepland woensdag 28 dec 2005

Bron: BBC & Tweakers.net

Woensdag zal Europa de eerste demonstratiesatelliet voor het Galileo-project lanceren. Het ruimtetuig draagt de naam Giove-A en zal in een Soyuz-raket vanuit Kazakhstan gelanceerd worden. Met behulp van Giove-A, die gebouwd werd door Surry Satellite Technology, zullen verschillende belangrijke onderdelen voor het Galileo-netwerk getest worden, waaronder de atoomklokken. Bovendien moet deze satelliet de frequentiebanden die internationaal afgesproken zijn voor dit alternatieve gps-netwerk in gebruik nemen. Hiervoor moet de Giove-A een correct sat-nav-signaal versturen binnen de zes maanden, maar het team van wetenschappers dat aan dit project werkt, hoopt de eerste verzending binnen een paar dagen al te kunnen realiseren.

Het Galileo-project zal in totaal 3,4 miljard euro kosten, is het grootste ruimteproject ooit door Europa georganiseerd en zal uiteindelijk dertig satellieten huisvesten. De Giove-A werd door SSTL in minder dan drie jaar ontwikkeld en gebouwd, wat vrij snel is voor een experimenteel ruimtetuig. Het is bovendien de eerste satelliet die Europa in een baan op 23.000 km hoogte positioneert. Met behulp van het signaal van drie van de zevenentwintig satellieten, drie exemplaren worden als reserve gehouden, zal men volgens de ontwikkelaars een nauwkeurigheid tot op de centimeter kunnen bereiken. Bovendien zou het Galileo-netwerk, in tegenstelling tot het Amerikaanse GPS-netwerk, garanties kunnen bieden, waardoor het zelfs bruikbaar zou moeten zijn voor kritische toepassingen waar er mensenlevens van afhankelijk zijn.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Eerste Galileosatelliet succesvol gelanceerd
« Reply #2 on: December 28, 2005, 11:03:49 PM »
Eerste Galileosatelliet succesvol de ruimte in 

bron:nu.nl

BAJKONOER - Vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer is woensdagmorgen de eerste Galileosatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelanceerd. Een Sojoezraket brengt de Giove-A de ruimte in. Het is de eerste van dertig satellieten van het navigatienetwerk Galileo.

De lancering verliep exact volgens planning om 06.19 uur Nederlandse tijd. Aan het einde van de ochtend meldden ruimtevaartautoriteiten in Moskou dat de 600 kilo zware satelliet in zijn middelhoge baan, op ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak, is gearriveerd. Een sneeuwstorm, enige uren voor de lancering, verhinderde de lancering op de steppe in Kazachstan niet.

Met Galileo moet Europa in 2010 over een navigatie- en communicatiesysteem beschikken dat nauwkeuriger is dan het Amerikaanse GPS. Het is een gezamenlijk initiatief van ESA en de Europese Unie. De zonnepanelen van de satelliet zijn vervaardigd door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Belangstelling
Het prestigeproject wil profiteren van de groeiende markt voor navigatie. Zo zou het systeem kunnen worden gebruikt voor het regelen van verkeer op de weg, in de lucht en op het water. Ook tolpoortjes moeten met Galileo worden gecontroleerd. Buiten Europa is er voor Galileo belangstelling in landen als China, Israel en de Oekraine. Tweederde van de kosten van het project, ongeveer 3,8 miljard euro, moet volgens de EU worden opgebracht door het bedrijfsleven.

Giove-A moet aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galilei ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote manen van Jupiter. Die ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie.

links:
galileo

Offline Robert

 • *****
 • 3.135
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Signaal Galileosatelliet ontvangen
« Reply #3 on: December 30, 2005, 11:39:26 AM »
Signaal Galileosatelliet ontvangen
 
bron:planet.nl
 
De woensdag gelanceerde Galileosatelliet Giove-A communiceert met een grondstation op aarde.
Britse wetenschappers hebben signalen van de testsatelliet opgepikt, zo medlt de BBC.


Giove-A communiceert met zijn grondstation en alle systemen werken naar behoren, aldus technici van Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL), die de satelliet hebben gebouwd en het grondstation van de satelliet in het Engelse Guildford beheren.

"Het tweede zonnepaneel (door Dutch Space gebouwd) is uitgeklapt en de energielevering werkt goed", zo bericht het bedrijf SSTL, een uitvoeisel van de universiteit van Surrey, op zijn site.

De 600 kg zware satelliet van het hoogwaardige Europese navigatienetwerk Galileo werd woensdag vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer met een Sojoezraket met succes in de ruimte gebracht.

Europees navigatiesysteem
De lancering van Giove-A is een flinke stap vooruit op weg naar een onafhankelijk civiel Europees navigatiesysteem. Samen met een tweede testexemplaar, die in het voorjaar in een baan rond de aarde wordt gebracht, zal hij de frequentie voor het navigatiesysteem Galileo in gebruik nemen en nieuwe technologieën uitproberen.

De testsatellieten worden in de komende jaren gevolgd door dertig navigatiesatellieten, die bij elkaar het Europese satellietsysteem Galileo zullen vormen. De kunstmanen worden uitgezet in drie cirkelvormige aardbanen op een hoogte van 23.616 km en met een hellingshoek van 56 graden ten opzichte van de evenaar. Op die manier wordt de hele aarde bestreken.

Galilieo is de tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem en het het Russische GLONASS-systeem. De Europese variant is echter een stuk nauwkeuriger en geavanceerder.