Neoweb.nl

De DELTA missie.

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
De DELTA missie.
« on: April 19, 2004, 11:09:58 AM »
Vanochtend om 05.19 uur ging hij de lucht in op weg naar het ISS. Ik heb het natuurlijk over de Soyoez raket met zijn bemanning waaronder de Nederlandse kosmonaut Andre Kuipers. Bespreek hier de gebeurtenissen van de DELTA missie.

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #1 on: April 20, 2004, 09:33:19 AM »
De koppeling met het ISS staat gepland voor 07:00 op 21 april. Het luik zal om 08:25 opengaan.

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #2 on: April 21, 2004, 02:48:53 PM »
Vanochtend om 7.00 uur koppelde de Sojoez met daarin o.a. Andre Kuipers er in aan aan ISS om 8.25 uur ging het luik open en werden de drie ontvangen door de al aanwezige twee astronauten. Andre Kuipers heeft al video contact gehad met met Nederland. En gaat nu experimenten uitvoeren in het ISS.

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #3 on: April 22, 2004, 09:02:01 AM »
 
21 april 2004
De Sojoez TMA-4 ruimtecapsule met aan boord ESA-astronaut André Kuipers en de Expeditie negen bemanning kwam vanmorgen om één minuut over zeven aan bij het internationale ruimtestation ISS. Anderhalf uur later opende de ISS-bemanning het luik en zweefde Kuipers als eerste naar binnen.
 
Kuipers en zijn medebemanningsleden Mike Fincke en Gennadi Padalka kregen een warm onthaal van de huidige bemanning van het ISS: Alexander Kaleri en Michael Foale.  
 
Waddeneilanden
 
Kuipers oogde ontspannen tijdens het eerste live videocontact met het vluchtleidingcentrum TsOEP, vlakbij Moskou. Aan de verzamelde media, politici, ESA-vertegenwoordigers en zijn familie vertelde hij dat de lancering erg was meegevallen en dat één van de eerste dingen die hij uit het raam zag de Waddeneilanden waren. Ook sprak hij een dankwoord uit aan zijn trainers: "De koppeling verliep precies zoals we hadden getraind. Complimenten aan Sterrenstad."
Het was een vlekkeloze vlucht, zei ESA-directeur bemande ruimtevaart Jörg Feustel-Büechl in zijn dankwoord aan de Russische ruimtevaartorganisatie: "We hebben veel respect voor de techniek die gebruikt wordt om Kuipers naar de ruimte en weer terug te brengen.

Opgelucht
 
Kuipers’ familie reageerde vooral opgelucht na de geslaagde koppeling. Het was voor hen na de lancering opnieuw een spannend moment. Vader Kuipers: "Het lijkt vanaf hier allemaal redelijk eenvoudig, maar daarboven gebeurt het. Het is geweldig!"

De koppeling vond plaats toen het ISS door de Russische ‘zone’ kwam, het gebied waarbinnen de schotelantennes videosignalen kunnen doorgeven aan het TsOEP. Eén omloop om de aarde later werd het contact gebruikt voor de opening van het luik en de felicitaties van verschillende officials.
 
Mooie planeet
 
Tijdens de derde passage door de zone feliciteerde premier Jan Peter Balkenende Nederlands tweede astronaut. Op de vraag hoe het met hem gaat antwoordde Kuipers: "De lancering en de twee dagen aan boord van de Sojoez verliepen uitstekend. En we zijn meteen begonnen met de experimenten." Ook deelde hij zijn waarneming van vierhonderd kilometer hoogte: "We hebben een heel mooie planeet, echt iets om zuinig op te zijn!"

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vroeg naar de educatieve waarde van missie DELTA. Kuipers: "Nederland heeft jonge mensen nodig die bijvoorbeeld lucht- en ruimtevaarttechniek gaan studeren. Dat is nodig omdat Nederland een innovatief land wil zijn. Educatie is dus heel belangrijk tijdens deze vlucht."

De komende negen dagen werken de Expeditie acht en negen bemanningen aan de overdracht van het ruimtestation. Kuipers houdt zich voornamelijk bezig met een breed pakket wetenschappelijke experimenten. Op 30 april keert hij terug naar aarde.

Bron: ESA Portal The Netherlands,
http://www.esa.int/esaCP/SEMXKN67ESD_Netherlands_0.html

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #4 on: April 24, 2004, 05:19:18 PM »
Donderdag jl. om 11.00 NL tijd gaf Andre Kuipers het startsein van het ´seeds in space` project. Mat dit project onderzoeken kinderen en wetenschappers de gevolgen van licht/donker  en gewichtloosheid/zwaartekracht met elkaar. Andre die tot 30 april in het ISS verkeert. Gaf een spuitje water aan een paar zaadjes van het zogehete raketsla. Dit plantje zit in een soort raket van karton met aan de ene kant een raam en aan andere kant geen raam. Zo kan hij het effect onderzoeken wat gewichts loosheid doet met de plant. Zo´n 400 km onder hem deden 70.000 kinderen hetzelfde maar zij hadden wel te maken met zwaartekracht.

Een erg boeiend onderzoek meer info op:
http://www.seedsinspace.nl/seedsinspace/

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #5 on: April 27, 2004, 04:03:00 PM »
Zonder licht en zonder zwaartekracht weten raketslaplantjes niet meer waar ze het moeten zoeken. Dat is de conclusie die 70 000 deelnemers aan het educatief ruimte-experiment Seeds in Space gisteren trokken nadat ESA-astronaut André Kuipers hen via een in-flight call in het Space Journaal de uitslag van zijn proef in de ruimte had laten zien. De deelnemers, vooral leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool, startten vier dagen geleden hun experiment gelijktijdig met Kuipers. Over de uitslag werd al volop gespeculeerd, maar over één ding was iedereen het eens: zoiets maak je maar één keer in je leven mee.
Seeds in Space is de meest in het oog springende educatieve component van missie DELTA, de ruimtevlucht van André Kuipers. Samen met de astronaut onderzochten de deelnemers hoe ontkiemende plantenzaadjes weten wat boven en onder is, en of de onkiemende plantjes nu naar het licht toe groeien of van de zwaartekracht af. Op aarde is de vergelijking met en zonder licht te maken. Uitsluitsel over de invloed van zwaartekracht kon alleen Kuipers geven. Nadat minister Van der Hoeven afgelopen donderdag met Kuipers het officiële startschot had gegeven door als eerste water bij de zaadjes te doen, gaf de astronaut gisteren de uitslag van zijn ruimteproef.

“In het donkere bakje weten de plantjes niet welke kant ze op moeten groeien. Ze zien er een beetje bleek en bruin uit en groeien allemaal in een andere richting “, verklaarde Kuipers in een rechtstreekse beeldverbinding vanuit het ruimtestation. “In het lichte bakje ziet alles er een stuk gezonder uit. De plantjes proberen duidelijk naar het lichtgat toe te groeien.”

Dat de plantjes in het donkere bakje van André gedesoriënteerd zouden raken had Koen Weterings stiekem wel verwacht. Maar over één ding is de plantenbioloog van de Seeds in Space projectgroep toch oprecht verbaasd. “Ik had niet verwacht dat de plantjes in het donkere bakje van André korter zouden zijn dan de plantjes in het lichte bakje.” Proefjes op aarde laten volgens de bioloog iets heel anders zien. “Plantjes in het donker groeien hier juist harder. Pas als ze licht gevonden hebben gaan ze langzamer groeien, zodat ze al hun energie kunnen gebruiken om groen en gezond te worden.” Waarom dit in de ruimte anders gaat kan Weterings nog niet onmiddellijk verklaren. “Misschien heeft het te maken met de samenstelling van de lucht in het ruimtestation. Maar wie weet geeft daar één van de Seeds-deelnemers over een aantal jaar wel het antwoord op, als astronaut of als ruimteonderzoeker.”

Is Seeds in Space hiermee afgelopen? “Nee hoor”, zegt Jack van Loon van het ruimte-experimentbureau DESC, dat samen met het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek SRON het initiatief nam voor het project. “Wie vanavond de groeiraket een kwartslag draait, kan morgen zien hoe de plantjes zich aanpassen aan de verandering van de oriëntatie ten opzichte van de zwaartekracht. Je kunt de groeiraket bovendien gebruiken voor een heleboel andere proefjes: verschillende plantjes vergelijken, de temperatuur variëren, de oriëntatie veranderen, ga zo maar door.”

“Maar vergeet ook de wedstrijd niet.”, zegt Leen van den Oever, die namens het Nederland Instituut voor Biologie (NIBI) betrokken is bij Seeds in Space. Tot 15 mei kunnen deelnemers die kans willen maken op een bezoek van André Kuipers aan hun school een maquette voor een ruimteschip aanleveren. De details staan op www.seedsinspace.nl.

“Maar de essentie van Seeds in Space is in ieder geval overgekomen”, denkt projectleider Niek de Kort, “Wetenschap is iets wat je moet dóen en wat geweldig spannend is. Je kunt erover blijven nadenken, het houdt nooit op.”

“En”, vult Jasper Wamsteker van SRON aan, “Seeds in Space heeft nog eens heel duidelijk gemaakt wat een bijzondere laboratoriumomgeving de ruimte eigenlijk is. Je kunt er experimenten doen die op geen enkele ander manier zijn uit te voeren op aarde. Dat is precies de reden waarom veel professionele onderzoekers zo graag hun proef in de ruimte willen laten uitvoeren.”

Bron:
http://www.seedsinspace.nl/seedsinspace/

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #6 on: April 29, 2004, 10:21:09 AM »
Wetenschappelijk programma missie DELTA bijna afgerond

 
28 april 2004
Na twee zeer drukke dagen aan boord van het internationale ruimtestation legt ESA-astronaut André Kuipers vandaag en morgen de laatste hand aan de wetenschappelijke experimenten van missie DELTA.
 
Biologie

Eergisteren voerde Kuipers voornamelijk biologische experimenten uit. Twee ervan, ICE-FIRST en TUBUL verliepen voor een deel anders dan gepland. Een centrifuge die de aardse zwaartekracht moest nabootsen voor controle-experimenten liet het afweten. De gereserveerde proefmonsters voor dit experiment heeft Kuipers ingezet bij de proeven in microzwaartekracht, met als gevolg extra wetenschappelijke informatie maar verlies van de controlegroep bij aardse zwaartekracht. Dit laatste zal nu gecompenseerd moeten worden door experimenten op aarde.  

Trilvest
 
Ingepakt en klaar voor vertrek zijn de data van het experiment SUIT, een trilvest ontwikkeld door TNO dat astronauten helpt bij de oriëntatie door middel van trilelementen. Samen met zijn commandant Gennadi Padalka voerde Kuipers gisteren en eergisteren tests uit. De samenwerking verliep vlekkeloos en het experiment volgens de afgesproken procedures.

Bloeddruk

Ook CIRCA is afgerond, het experiment dat het ritme in bloeddruk onderzoekt bij een gewichtloze omgeving. Op aarde hebben mensen een ritme in hun hartslag en bloeddruk. ’s Nachts bijvoorbeeld zijn beide zo’n twintig procent lager dan overdag. Kuipers onderzoekt of dit in gewichtloze omstandigheden ook het geval is.
 
Om dit te kunnen doen lag hij voor zijn vlucht al aan de hartmonitor tijdens de zogenaamde ‘baseline data collection’. Na de vlucht doet hij dit opnieuw. Wetenschappers van de universiteiten van Amsterdam, Leuven, Lyon en Angers vergelijken deze gegevens met die uit de ruimte. De apparatuur voor de bloeddrukmetingen blijft aan boord van het ruimtestation voor toekomstige experimenten.

Inpakken
 
Vandaag en morgen is Kuipers in de weer met wattenstaafjes voor het Groningse experiment SAMPLE. Kuipers verzamelt in het internationale ruimtestation op verschillende plekken bacteriën. In gewichtloze omstandigheden groeien sommige bacteriën, waaronder ziekteverwekkers, sneller dan op aarde en zijn ze beter bestand tegen antibiotica. SAMPLE levert waardevolle informatie op over de aanpassing van micro-organismen aan gewichtloosheid en de rol die bacteriën spelen bij (langdurige) ruimtemissies.
 
De tijd die Kuipers morgen nog heeft aan boord van het ruimtestation gebruikt hij voornamelijk voor het opruimen en inpakken van experimenten. Dit lijkt een makkelijke klus, maar in feite is het één van de belangrijkste van de missie. Om te voorkomen dat spullen per ongeluk achterblijven in het ruimtestation moet Kuipers heel secuur te werk gaan.

Mocht er na het pakken nog tijd over zijn, dan neemt Kuipers de 3D fotocamera ter hand. Hij fotografeert graag, maar heeft tijdens de afgelopen week weinig tijd gehad om dit te doen. Later op de avond bereidt hij zich voor op de terugreis naar aarde. Om 2:11 uur Nederlandse tijd wordt hij verwacht op de Kazachse steppe.

Bron:
http://www.esa.int/esaCP/SEMEU377ESD_Netherlands_0.html

Offline nilez

 • ***
 • 185
 • +43/-8
 • Gender: Male
 • Travelling through time
Re:De DELTA missie.
« Reply #7 on: April 29, 2004, 10:36:45 AM »
Dit vond ik oop space.com

MOSCOW (AP) -- The Russian Soyuz spacecraft that will return three astronauts to Earth from the International Space Station this week is leaking helium, Russian space officials said Wednesday.

The leak is very minor and does not pose any danger, Vera Medvedkova, spokeswoman for Russian Mission Control, told The Associated Press. NASA also said the leak poses no threat.

"There are absolutely no safety concerns," said Debbie Rahn, a NASA spokeswoman currently in Russia.  
 
Russian Mission Control, NASA and the Russian space agency, Rosaviakosmos, said there is no need to modify the landing, which will be carried on as scheduled on Friday.

"This leak doesn't present any kind of danger for the landing of this crew, and the landing will be carried out according to plan," Vladimir Solovyov, the chief of Russia's Mission Control, was quoted by the Interfax and ITAR-Tass news agencies as saying.

The helium is used to pressurize the Soyuz craft's fuel tanks for its de-orbit descent, Rahn said.

"There is plenty of helium there to pressure the propellent tank," she said, adding that the Soyuz also has a backup system available.

Solovyov told Interfax that the leak was found several months ago, but that specialists didn't consider it significant enough to delay the landing. Rahn confirmed that it had been found earlier and that extensive talks between NASA and Russian flight teams had taken place.

"Similar small leaks of helium have been found earlier in other Soyuz crafts, but they have had no effect on the cosmonauts' return to Earth," Solovyov was quoted as saying. "In all similar cases, the landing has been successful."

The Soyuz TMA-3, which has been in space for six months, is scheduled to return two International Space Station residents, American astronaut Michael Foale and Russian cosmonaut Alexander Kaleri, to Earth on Friday. European Space Agency astronaut Andre Kuipers of the Netherlands will also be returning after a nine-day mission on the station.

The U.S. manned space program has been entirely dependent on Russia's Soyuz crafts since the grounding of U.S. shuttles following the Columbia disaster in February 2003.

 

Offline the eagle

 • *****
 • 725
 • +123/-8
 • De tijd zal het leren!
Re:De DELTA missie.
« Reply #8 on: May 01, 2004, 10:03:12 AM »
Succesvol verlopen missie DELTA eindigt met Sojoez-landing

30 april 2004

ESA PR 24-2004. Met de landing van de Sojoez TMA-3 commandomodule om twaalf minuten over twee vrijdagochtend is definitief een einde gekomen aan missie DELTA. ESA-astronaut André Kuipers landde samen met de ISS Expeditie 8 bemanning bij het dorpje Arkalyk in het noorden van Kazachstan.
 
De elf dagen durende missie, waarvan negen dagen aan boord van het internationale ruimtestation, verliep vlekkeloos. Alle missiedoelen werden vervuld: het uitvoeren van een breed pakket wetenschappelijke experimenten, de wissel van de vaste ISS bemanning en de vervanging van het Sojoez TMA-3 ruimtevaartuig dat zes maanden lang diende als reddingsloep.  

Nadat het koppelluik tussen de Sojoez en het ISS werd gesloten, ongeveer 6,5 uur voor de feitelijke landing, controleerde de bemanning alle systemen en procedures voor de ontkoppeling. Drie uur later koppelde het vaartuig af. Kuipers zat als eerste boordingenieur aan de linkerkant, naast de Russische kosmonaut en commandant van de Sojoez Alexander Kaleri. Samen met NASA-astronaut Michael Foale vormde Kaleri de Expeditie 8 bemanning die sinds 20 oktober 2003 aan boord van het ruimtestation verbleef. Gedurende deze tijd was Foale de commandant van het ISS.
De verschillende fasen van de terugkeer verliepen volgens plan. De Sojoez TMA-3 viel op tweehonderd kilometer boven de aarde in drie delen uiteen. De instrument- en leefmodule verbrandden in de dampkring, terwijl de commandomodule dankzij een aërodynamische baan en een hitteschild een andere route volgde. Ongeveer 25 minuten voor de landing drong de module de atmosfeer binnen, tien minuten later openden de hoofdparachutes.

Tijdens missie DELTA volbracht André Kuipers een wetenschappelijk programma dat behoort tot één van de meest uitgebreide ooit uitgevoerd door een Europese astronaut aan boord van het ISS. Het omvatte fysiologische, biologische, microbiologische, natuurkundige, technologische, educatieve en aardobservatie-experimenten. Veel ervan werden ontwikkeld door Nederlandse wetenschappers en gebouwd door Nederlandse industrie en onderzoeksinstituten.

‘Ik ben erg tevreden met de manier waarop het wetenschappelijke programma is uitgevoerd’, aldus ESA’s missiewetenschap specialist Marc Heppener. ‘André had de afgelopen elf dagen een erg druk schema. Ik ben ook erg blij dat we al tijdens de missie de eerste wetenschappelijke resultaten hebben kunnen ontvangen, bijvoorbeeld van het ARGES experiment dat tests uitvoert met een nieuwe generatie spaarlampen. In het begin van de missie deden zich enkele kleine problemen voor met experimenten en de faciliteiten aan boord van het ruimtestation. Maar deze hebben geen nadelig resultaat gehad voor de wetenschappelijke opbrengst over het geheel van missie DELTA. De resultaten zullen ongetwijfeld gebruikt worden bij innovaties zowel op aarde, als in de ruimte.’

De experimenten hebben bijvoorbeeld resultaten opgeleverd waarmee de industrie efficiëntere koelsystemen en verlichting voor sportstadions en wegen kan ontwikkelen. Tienduizenden schoolkinderen in Nederland, Duitsland en andere landen hebben ook voordeel bij de missie gehad. Samen met André Kuipers voerden ze een experiment uit dat plantengroei onderzocht. In de toekomst zullen scholen in heel Europa van missie DELTA blijven profiteren door middel van een educatieve film die Kuipers gedurende zijn missie heeft gemaakt.

Missie DELTA werd mogelijk gemaakt door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens zijn missie had Kuipers verschillende keren contact met de media in Nederland en andere landen. Bovendien voerde hij gesprekken met de ministers Laurens Jan Brinkhorst, Maria van der Hoeven en premier Jan Peter Balkenende. Ook kreeg André de kans om via amateur radio vragen te beantwoorden van schoolkinderen die de wedstrijd ‘Zeg het ISS’ hadden gewonnen.
 
‘Het succes van missie DELTA bewijst eens te meer dat samenwerking in ruimteactiviteiten mogelijkheden biedt voor de toekomst’, zegt ESA-directeur bemande ruimtevaart Jörg Feustel-Büechl. ‘ESA’s samenwerking met de Russische ruimtevaartorganisatie levert opnieuw fantastische resultaten. Dit is de vijfde Sojoez-missie naar het internationale ruimtestation met een ESA-astronaut. Het succes effent het pad voor meer Sojoez-missies in de toekomst. Over twee mogelijke missies in het komende jaar wordt al gesproken. De volgende vlucht door een ESA-astronaut zal waarschijnlijk plaatsvinden in april 2005. Naast de positieve impuls die missie DELTA geeft aan de wetenschappelijke wereld, zijn we blij met de enthousiaste rol die de industrie heeft gespeeld en het voordeel dat jongere generaties zullen verkrijgen doordat ze direct bij missie DELTA betrokken waren.

We zijn zeer tevreden met de professionele houding waarmee André Kuipers zijn eerste ruimtemissie uitvoerde. Deze missie heeft veel ervaring opgeleverd. Niet alleen voor korte en langer durende ruimtemissies, uitgevoerd door leden van het Europese astronautenkorps, maar ook voor vluchtleiding medewerkers.’

Behalve een breed wetenschappelijk programma had missie DELTA ook tot doel de vaste ISS-bemanning te wisselen. De Expeditie 8 bemanning, bestaande uit Alexander Kaleri en Michael Foale, kwam op 20 oktober vorig jaar aan bij het ISS met ESA-astronaut Pedro Duque. Duque verbleef acht dagen aan boord van het ruimtestation tijdens zijn missie Cervantes. De Expeditie 8 bemanning werd vervangen door Expeditie 9, bestaande uit de Rus Gennadi Padalka en NASA-astronaut Edward 'Mike' Fincke. Samen met André Kuipers kwamen ze op 21 april aan in de Sojoez TMA-4. De terugkeer van deze bemanning staat gepland voor oktober.
« Last Edit: May 01, 2004, 10:04:44 AM by the eagle »