Neoweb.nl

vallende ster/ komeet?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Segeren

vallende ster/ komeet?
« on: August 21, 2004, 07:40:09 PM »
ik heb gister op 20-08-2004 iets gezien in de lucht, dat naar beneden viel, en weet niet exact wat het is. het leek op een oranjeachtig iets dat snel naar beneden viel, het leek of er ook nog enkele delen achteraf af vielen. het leek mij geen vallende ster, maar eerder een komeet of iets. kan iemand mij vertellen wat ik gezien heb. bij voorbaat dank. H Segeren.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re: vallende ster/ komeet?
« Reply #1 on: August 23, 2004, 01:51:56 PM »
In Augustus kon je veel vallende sterren zien ut de "De Perseïden-meteorenzwerm" (duidelijkst waarneembaar tijdens11-12 augustus)

De Perseïden zijn jaarlijks actief van ongeveer 17 juli tot 24 augustus. In die periode kruist de aarde de baan van de periodieke komeet Swift-Tuttle en botst op kleine brokstukjes die deze komeet tijdens zijn omlopen rond de zon heeft losgelaten. Deze komeetbrokjes, meteoroïden genoemd, variëren in grootte van nietige stofjes die kleiner zijn dan zandkorrels, tot gruis met een diameter van enkele millimeters. Zolang zij verspreid langs de komeetbaan door de ruimte bewegen, gebeurt er niets. Er is immers niets dat hun beweging belemmert. Maar als zij op de aarde botsen en in onze atmosfeer terechtkomen, ondergaan zij wrijving en worden ze sterk verhit.
 
 
De luchtweerstand van de aardse dampkring wordt al merkbaar op 200 kilometer hoogte. Tegen de tijd dat de meteoroïde tot op ongeveer 110 kilometer hoogte is gevallen, wordt hij door botsingen met luchtmoleculen zo heet dat hij begint te verdampen. Tenzij het gaat om een relatief groot rotsblokje van minstens een halve centimeter in doorsnede, zal de verdamping volledig zijn op ongeveer 80 kilometer hoogte. In de tussentijd doet zich een lichtverschijnsel voor dat meestal slechts een gedeelte van een seconde duurt. Hierdoor wordt de indruk gewekt van een snel verschietende lichtstreep langs de hemel. Deze lichtflits, ofwel meteoor, wordt in de volksmond ook wel een 'vallende ster' genoemd.
 
 
De Perseïden, die vanaf de grond gezien allemaal lijken weg te schieten vanuit een vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus, vormen slechts één van de jaarlijks terugkerende meteorenzwermen. In januari zijn bijvoorbeeld de Boötiden actief. In april zijn er de Lyriden, in oktober de Draconiden en Orioniden, in november de Leoniden en in december de Geminiden. De Perseïden zijn echter de rijkste zwerm. Tijdens het maximum, rond 12 augustus, kunnen gewoonlijk wel honderd meteoren per uur worden waargenomen.


Wat je gezien kan hebben is het volgende:
1. brokstukken (meteoroïden) uit de staart van een komeet (meest waarschijnlijke)
2. een sateliet die opbrandt in de dampkring (dat doen ze ermee als ze afgeschreven zijn)
3. een ufo die in stukje breekt op zijn vlucht naar de aarde  ;D
4. vuurwerk dat mislukte (een soort losse flodder vuurpijl)

Offline harbosma

  • *****
  • 912
  • +160/-22
  • Gender: Male
  • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: vallende ster/ komeet?
« Reply #2 on: August 23, 2004, 07:00:08 PM »
Interessant, zou je er misschien een tekening van kunnen maken, H. Segeren?
"One small step for man, one giant leap for mankind"