Dit is het perfecte voorbeeld van een lange ruimtemissie.
Hier heb ik nog wat informatie gevonden over de Voyager.
Voyager, onbemand Amerikaans ruimtevaartuig voor de verkenning van de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Op 20 aug. 1977 werd Voyager-2 gelanceerd, op 5 sept. 1977 vertrok Voyager-1.
Voyager-1 vloog sneller en kwam daardoor als eerste bij de planeet Jupiter aan (5 maart 1979). De robot leverde de eerste gedetailleerde opnamen van de planeet Jupiter en haar manen. Bij de passage van Jupiter werd het parcours door de aantrekkingskracht van die reusachtige planeet dusdanig afgebogen dat Voyager vervolgens de planeet Saturnus en haar satellieten kon passeren en onderzoeken (13 nov. 1980). Ook leverde Voyager-1 gedetailleerde beelden van de ringen van Saturnus. Na de passage van deze planeet vloog het toestel door het zonnestelsel zonder nog een planeet tegen te komen en verliet het rijk van de zon om in de interstellaire ruimte door te dringen.
Voyager-2 onderzocht ook de planeten Jupiter en Saturnus, maar het parcours was zodanig dat ook de planeten Uranus en Neptunus aan een onderzoek konden worden onderworpen. Voyager-2 passeerde Jupiter op 9 juli 1979, Saturnus op 27 aug. 1981, Uranus op 24 jan. 1986 en Neptunus op 24 aug. 1989.
Doordat beide Voyagers zo ver van de zon hun werk moesten doen, konden ze geen gebruik maken van zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit voor de apparatuur. Beide toestellen zijn daarom uitgerust met radioactieve thermische krachtbronnen: door verval van radioactief materiaal komt warmte vrij, die wordt gebruikt voor productie van elektrische stroom.
Bron: Encarta 2003