Neoweb.nl

Venus Express woensdag de ruimte in

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Venus Express woensdag de ruimte in
« on: November 04, 2005, 09:06:29 AM »
Venus Express woensdag de ruimte in
 
bron:planet.nl
 
De planeetverkenner Venus Express wordt woensdag 9 november om 04.33 uur Nederlandse tijd gelanceerd.
Dat maakte de ESA donderdag bekend. De Europese sonde zal met een Sojoez-Fregat raket gelanceerd worden vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

Spanning
De lancering stond aanvankelijk gepland op 26 oktober, maar die werd op het laatste moment afgeblazen. Bij de laatste voorbereidingen voor de lancering werd vuil aangetroffen in het bovenste deel van de lanceerraket Sojoez-Fregat. De vuildeeltjes werden ook op de Venus Express aangetroffen, maar konden vrij eenvoudig worden verwijderd.

Wetenschappers en vertegenwoordigers van de media zullen het vertrek van de eerste Europese missie naar de buurplaneet rechtstreeks volgen op een groot scherm in de Space Expo in Noordwijk. Dat zal met spanning worden gevolgd, want de Russische ruimtevaart kampte de laatste tijd met een reeks tegenslagen, waaronder het verlies van de Europese satelliet Cryosat door een falende Russische lanceerraket.

162 dagen onderweg
De Venus Express is de eerste ruimtesonde in tien jaar die een bezoek brengt aan onze dichtstbijzijnde buurplaneet. De reis naar Venus zal 162 dagen in beslag nemen. Dan arriveert de sonde in het zwaartekrachtveld van de gloeiend hete planeet en neemt de sonde 5 dagen de tijd om zichzelf in de juiste baan rondom Venus te manoeuvreren.

Vanauit die baan zal de sonde minimaal twee Venusdagen (486 aardse dagen, tweemaal de rotatietijd van Venus) rond de planeet cirkelen, in een ellipsvormige baan die het soms op 250 km boven het oppervlak en dan weer op 60.000 kilometer van de planeet brengt.

Atmosfeer van Venus
Het ruimtevaartuig, dat qua ontwerp een aangepaste kopie is van de Mars Express, zal zich vooral richten op de ontsluiering de mysterieuze atmosfeer van Venus. De planeet wordt omgeven door een dicht, voor camera's ondoordringbaar wolkendek waarover nog weinig bekend is. Met behulp van wetenschappelijke instrumenten zal onder meer de hoogte en samenstelling van het wolkendek in kaart worden gebracht.

Ook hoopt de ESA de bron te achterhalen van de nevel die als een deken over de hoogste wolken ligt en waardoor er stormen razen die sterker zijn dan orkanen. Voortgestuurd door enorme windkracht draaien de wolken in vier dagen rond de planeet.

Broeikaseffect
Verder zijn de betrokken wetenschappers zeer benieuwd naar de interactie tussen het oppervlak van Venus en de atmosfeer. Sterrenkundigen vermoeden dat het dichte wolkendek onder meer gevoed wordt door uitbarstingen van vulkanen.

Daarnaast moet de missie inzichten opleveren over het zichzelf versterkende broeikaseffect op Venus. Er zijn aanwijzingen dat de planeet in het verleden veel kouder is geweest. Op een gegeven moment trad klimaatverandering op met een uit de hand gelopen broeikaseffect. Er heersen nu gemiddelde temperaturen van 465 graden Celsius. Astronomen willen graag weten waarom Venus zo heet is geworden terwijl de aarde zich juist tot een leefbare planeet heeft ontwikkeld.

Gezamenlijk project
De Venusmissie is een gezamenlijk project waaraan 14 Europese landen hebben bijgedragen, waaronder Nederland. Zo heeft TNO dezonsensor gebouwd, een instrument om de stand van de satelliet inde ruimte te bepalen.

In het internationale team van onderzoekers zit verder eenn Nederlander: dr. Daphne Stam, wetenschapper van de
Universiteit van Amsterdam. Met de satellietgegevens hoopt Stam het vraagstuk van Venus wolkendek te ontrafelen.

links:
ESA website over Venus Express
Waarom is venus een hel geworden?

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Ruimtesonde maakt eerste beelden Venus

bron:nu.nl

NOORDWIJK - De Europese ruimtesonde Venus Express, die deze week in een baan om de planeet Venus werd gebracht, heeft de eerste beelden van de planeet naar de aarde gestuurd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA liet donderdag weten dat de beelden "onverwacht veel details" laten zien.

De ruimtesonde maakte woensdag beelden van de Zuidpool van Venus tijdens de eerste omloop om de planeet. Hoewel de opnames van zeer grote afstand zijn gemaakt (206.452 kilometer) laten de beelden volgens de ESA zeer duidelijke wolkenstructuren zien. De komende tijd zullen de camera's van veel dichterbij beelden maken met een resolutie die naar verwachting honderd keer hoger zal zijn.


Klimaat
De sonde werd dinsdag in een baan om de planeet gebracht. Het is de eerste Europese missie naar de planeet. De Venus Express gaat onder meer onderzoek doen naar de geologische activiteit op Venus en naar het klimaat op de planeet.

De Venus Express is sinds de lancering vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer in Kazachstan vijf maanden onderweg geweest en heeft 400 miljoen kilometer afgelegd. De sonde zal gedurende twee Venusjaren (486 aardse dagen) onderzoek gaan doen.

links:
http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=64