Neoweb.nl

Telescoop fotografeert DNA-vormige nevel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Telescoop fotografeert DNA-vormige nevel
« on: March 18, 2006, 10:09:34 PM »
Telescoop fotografeert DNA-vormige nevel
 
bron:nu.nl
 
De Spitzer-telescoop heeft een kosmische nevel gevonden die opvallend veel wegheeft van een DNA-streng.
Normaal gesproken zijn de nevels in de ruimte vormloze samenklonteringen van gassen en sterrenstof, maar in dit geval heeft de wolk een complexe structuur. Volgens astronomen is er nog niet eerder zoiets waargenomen. Het verschijnsel werd ontdekt en op de gevoelige plaat gelegd door de Spitzer ruimtetelescoop van de NASA.

In de nieuwste editie van het tijdschrift Nature wordt de nevel nauwkeurig beschreven. Het strekt zich uit over tachtig lichtjaren in het centrum van de melkweg. Een lichtjaar is 10 biljoen kilometer. De wolk ziet eruit als twee strengen die zich om elkaar heen draaien, en dat is precies hoe een DNA-molecuul er ook uit ziet.

Dubbel-helix structuur
DNA vormt het basismateriaal in chromosomen, en heeft een molecuul dat eruit ziet als een wenteltrap, de zogenoemde Dubbel-helix structuur. Hier wordt alle erfelijke informatie van een organisme opgeslagen en doorgegeven. De 'strengen' in de ruimtenevel zijn volgens de wetenschappers echter op een andere manier ontstaan.

De astronomen vermoeden dat de dubbele-helix-vorm is veroorzaakt door de gedraaide magnetische velden die zich in het centrum van het melkwegstelsel bevinden. Die worden op hun beurt veroorzaakt door zwarte gaten. Deze gaten zuigen alles op wat maar in hun pad komt, maar voordat iets naar binnen verdwijnt, draait het eerst om de rand van het gat heen. Dat heeft wellicht ook de gedraaide vorm van de nevel veroorzaakt.

De Spitzer heeft de vorm van de galactische nevel zo nauwkeurig vast weten te leggen, omdat de telescoop gebruik maakt van een infrarood-techniek, waardoor objecten in de ruimte tot op grote afstand met een hoge resolutie kunnen worden weergegeven.
 
links:
http://www.cnn.com/2006/TECH/space/03/16/helix.picture.reut/index.html
http://www.spitzer.caltech.edu/
http://www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/milkyway_twist.html
http://www.nature.com/index.html
http://www.dnacode.nl/