Neoweb.nl

Werking van medicijnen neemt af in ruimte

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Werking van medicijnen neemt af in ruimte
« on: April 19, 2011, 12:23:45 PM »
'Werking van medicijnen neemt af in ruimte'

Medicijnen werken minder goed als ze een tijdje in de ruimte zijn bewaard. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De effectiviteit van verschillende soorten medicijnen neemt relatief snel af naarmate de middelen langer aan boord van ruimteschepen worden opgeslagen. Waarschijnlijk heeft vooral straling een negatieve invloed op de werking.

Dat meldt BBC News op basis van een studie van onderzoekers van het Johnson Space Center. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 35 verschillende soorten medicatie op te slaan aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

Opslag

De middelen werden na uiteenlopende periodes (van 13 dagen tot 28 maanden) teruggehaald naar de aarde om de invloed van het verblijf in de ruimte op de medicinale werking te testen.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste medicijnen minder effectief waren na de ruimtereis. “Een groot aantal van de geteste formules liet een verminderde werking zien na opslag in de ruimte”, zo melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift AAPS.

Toenemende vraag

Volgens de Amerikaanse onderzoekers zal de vraag naar medicatie in de ruimte toenemen, omdat astronauten steeds langere periodes in de ruimte doorbrengen.

Op aarde worden medicijnen vaak jaren bewaard nadat ze zijn geproduceerd. Voor de opslag van de meeste middelen worden echter strenge eisen gesteld aan de omgeving.

Koel

Veel medicijnen moeten bijvoorbeeld buiten het bereik van zonlicht op koele, droge plaatsen worden bewaard. In de ruimte is dat niet mogelijk.

Uit eerdere onderzoeken op aarde is al gebleken dat vooral straling invloed heeft op de houdbaarheid van medicijnen.

Bron: NU.nl