Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: sparky on August 16, 2004, 01:52:44 PM

Title: Zonnezeilen getest (Zeilen zonder wind)
Post by: sparky on August 16, 2004, 01:52:44 PM
Japan ontvouwt als eerste een zonnezeil (solar sail) in de ruimte
 
 
Japan heeft een 'solair sail', van slechts 7.5 micrometer dikte, uitgetest. Veel wetenschappers denken dat zonnezeilen de oplossing zijn voor de enorme reisafstanden tussen vergelegen planeten en sterren.

Het  Japanse 'Institute of Space Astronautical Science' (ISAS) Heeft 2 zeilen getest. De zeilen werden gelanceerd met behulp van de Japanse S-310-34 rakket.

In theory, reflecteren zonnezeilen licht deeltjes van de Zon. Hierdoor krijgt het zonnezeil momentum in de tegenovergestelde richting, om een ruimtevaartuig voort te stuwen. Omdat het zeil blijft accelereren kan een grote afstand overbrugt worden in een verbluffende tijd.
Een probleem is dat voorbij Jupiter het licht van de zon te zwak wordt. Het plan is daarom om met gerichte lasers het zeil verder te stuwen.

Sommigen hopen dat 'solar sails' ooit de mensheid helpt om naar de sterren te reizen.