Neoweb.nl

NASA-Sonde na een dag vertraging toch op weg naar Mercurius

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
NASA-Sonde na een dag vertraging toch op weg naar Mercurius
« on: August 03, 2004, 10:32:36 AM »
NASA-sonde Messenger op weg naar Mercurius

bron: nu.nl

WASHINGTON - Dertig jaar na de eerste missie naar Mercurius is een sonde (Messenger) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op weg naar de mysterieuze planeet bij de zon. Een draagraket met de sonde werd dinsdagochtend gelanceerd van Cape Canaveral in Florida. De missie heeft onder meer als doel om vast te stellen of er ijs is op de heetste planeet van ons zonnestelsel.

De tocht van de sonde zal circa zeven jaar duren. Om op een goedkope manier in een baan om de planeet te komen meandert Messenger zich namelijk een lange weg naar Mercurius. De satelliet draait vijftien keer om de zon, scheert eenmaal langs de aarde, doet twee keer Venus aan en draait drie rondjes om Mercurius. In maart 2011 zal de sonde zijn vaste baan bereiken.

De enige keer dat een ruimtevaartuig Mercurius onderzocht, was dertig jaar geleden. De Amerikaanse sonde Mariner-10 fotografeerde toen circa 45 procent van het oppervlak van de planeet. Hij vloog echter veel te snel om in een baan rond Mercurius te raken. De huidige missie kost circa een half miljard dollar.

De missie werdt 1 dag uitgesteld, vanwege dichte bewolking boven Cape-Canaveral

LINK :
http://www.ksc.nasa.gov/elvnew/messenger/index.htm