Neoweb.nl

Zowel vroeger als nu veel water op Mars

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.150
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Zowel vroeger als nu veel water op Mars
« on: December 01, 2005, 09:58:20 AM »
Zowel vroeger als nu veel water op Mars
bron:nu.nl

PARIJS - De Europese ruimtesonde Mars Express heeft nieuw bewijs gevonden dat water eens overvloedig stroomde op de planeet Mars. Maar ook nu nog bevinden zich vlak onder het oppervlak grote hoeveelheden kostbaar ijs - een voorwaarde voor leven op de buurplaneet van aarde.

Onder de bodem van de noordpool komt veel ijs voor, afgezet in dunne laagjes. Het gaat om "bijna puur, koud waterijs", nauwelijks vervuild door stof. Onder deze ijslagen ligt veel zand, dat mogelijk ook ijs bevat, meldden wetenschappers woensdag op een persconferentie bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA. 
 
Omega
De deskundigen kregen de gegevens van de grote radararm aan boord van Mars Express. Het Europese apparaat vloog in juni en juli drie maal over de noordpool en keek met de radar tot een kilometer onder het marsoppervlak. Met een ander instrument, de Omega, vonden onderzoekers op grote schaal kleilaagjes. De kleisoort, phyllosilicaten genoemd, wordt gevormd als vulkanisch gesteente lange tijd in water wordt gedompeld.

Zij concluderen dat Mars tot circa 3,5 miljard jaar geleden was bedekt met oceanen. In die tijd was Mars nog maar jong, vermoeden wetenschappers. De planeet zou net als aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan.

Marsoppervlak
Vorig jaar kwam onomstotelijk vast te staan dat er op Mars water voorkomt. Het bewijs is echter nog lang niet volledig en vooral geleverd door foto's van het marsoppervlak - genomen door robots en satellieten. Die laten vooral een wanhopig droge en stoffige planeet zien.

De aanwezigheid van water op Mars is onder meer belangrijk voor Amerikaanse ruimtevaartplannen. Washington wil over circa 20 jaar de eerste mens naar de Rode Planeet sturen. Een toekomstige basis zou water uit de grond kunnen halen, in plaats van het helemaal mee te nemen van aarde.

Planeet
Het is nog steeds een grote vraag hoe het water van Mars is verdwenen. Een van de theorieën stelt dat planeet circa 3,5 miljard jaar geleden zijn magnetisch veld kwijtraakte. Dat beschermde de planeet eerder tegen schadelijke zonnewind: een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen zwerft. Maar hoe dat veld verdween is een tweede onopgeloste vraag.

Offline joris

 • *
 • 16
 • +7/-0
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Zowel vroeger als nu veel water op Mars
« Reply #1 on: December 05, 2005, 03:21:46 PM »
Dan is de vraag: Kan dit plotse verdwijnen van het magnetisch veld ook bij ons gebeuren?
Going to war over religion: 'You're basically killing each other to see who has the best imaginary friend..'

Offline droomert

 • *****
 • 89
 • +20/-1
 • Gender: Male
 • Logische denker
Re: Zowel vroeger als nu veel water op Mars
« Reply #2 on: December 15, 2005, 07:22:39 PM »
Dan is de vraag: Kan dit plotse verdwijnen van het magnetisch veld ook bij ons gebeuren?

Volgens discovery channel wordt ons magnetische veld nu al zwakker. Maar dat is niet omdat het verdwijnt, maar omdat de polen omdraaien (noordpool wordt de zuidpool) dat hebben ze ontdekt aan porselijnen potten geloof ik. Zodra die gebakt worden slaan die het magnetische veld op van de dag dat ze gebakken zijn. Hierdoor hebben ze dat berekend. Als dit echt zo is, dan is het veld over een bepaalde tijd heel erg zwak en gebeuren er hier ook niet prettige dingen ben ik bang :(.

Mischien dat de (ooit?)vloeibare kern (de kern zorgt voor het magnetische veld denken ze)van mars tot stilstand is gebracht door iets (meteoor?) en daardoor het veld is verdwenen.
Opzoek naar een goede studie voor over 1,5 jaar!