Vitamine C is de veelgebruikte naam voor ascorbinezuur, oftewel C6H8O6. Wil je weten hoeveel vitamine C ergens in zit, dan kun je gaan titreren met bijvoorbeeld een kaliumjodaat-oplossing.
Jodaat (opgelost in kaliumjodaat) reageert met jodide
(opgelost in kaliumjodide) in een zuur milieu (2Molair zwavelzuur) tot jood volgens de reactie:
IO3- (aq) + 5I- (aq) + 6H+ (aq) ® 3I2 (aq) + 3H2O (l)
Het ontstane jood oxideert daarna het ascorbinezuur volgens de reactie:
C6H8O6 (aq) + I2 (aq) ® C6H6O6 (aq) + 2H+ (aq) + 2I- (aq)
Het jood dat ontstaat uit jodaat en jodide reageert meteen met het ascorbinezuur. Als al het ascorbinezuur 'opgereageerd' is, is er dus nu bij toevoeging van extra jodaat ( uit het kaliumjodaat), jood aanwezig. Dit wordt zichtbaar door de indicator, zetmeeloplossing, en geeft een zwarte kleur. Volgens tabel 74 van de Binas is er 50 mg per 100 gr sinaasappelsap aanwezig, ongeveer 0,05% van het totaalgewicht, maar er wordt niet bij vermeld of deze waarde is verkregen uit gefiltreerd of ongefiltreerd sinaasappelsap, of zelfs sinaasappelsap uit een pak.
(bron:
http://scholieren.samenvattingen.nl/search/open/1398924/)