Neoweb.nl

Lijnrechters roepen eerder 'uit' door gezichtsbedrog

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Lijnrechters roepen eerder 'uit' door gezichtsbedrog
« on: October 29, 2008, 10:17:53 AM »
AMSTERDAM - Tenniswedstrijden op gras leiden altijd tot meer discussies tussen scheidsrechters en spelers, omdat de afdruk van de bal niet te herleiden is. Uit onderzoek blijkt dat lijnrechters er vooral vaak naast zitten bij ballen die ze buiten de lijn rekenen.

Wetenschappers uit de Amerikaanse staat Californië namen vierduizend punten van het tennistoernooi op Wimbledon onder de loep om te zien welke foute beslissingen overheersen bij de lijnrechters.

Zij gebruikten daarvoor het Hawk-Eye-systeem, wat de kijker thuis ook regelmatig voorgeschoteld krijgt. Met dat systeem is zeer nauwkeurig te zien of de bal de lijn geraakt heeft.

Brein

Van de 83 foutieve beslissingen, bleek het in zeventig van de gevallen om een verkeerde uitmelding te gaan. Uit nader onderzoek blijkt dat de misrekening plaatsvindt tussen het moment dat het oog de positie van de bal beoordeelt, en het moment dat het brein dat beeld vertaalt naar een waarneming.

Het moment van de aanraking tussen bal en lijn duurt enkele honderdsten van seconden en daarbij wordt het de lijnrechter nog moeilijker gemaakt doordat de bal in sneltreinvaart op hem af komt.

Wetenschapper Davis zegt tegenover de BBC dat het brein het raakvlak van het object vanwege de hoge snelheid een klein gedeelte naar achteren plaatst.

Oplossingen

De onderzoekers komen met drie oplossingen op de proppen om dit probleem uit de wereld te helpen. Of de scheidsrechters mogen na een discutabel punt gebruikmaken van Hawk-Eye-techniek of hij mag camerabeelden van het punt terughalen om het raakvlak nog eens zelf te bepalen.

De derde optie is om iedereen op gravel te laten spelen, waar de plaats waar de bal het veld raakt altijd een afdruk achterlaat.

bron: nu.nl
michael

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Lijnrechters roepen eerder 'uit' door gezichtsbedrog
« Reply #1 on: October 29, 2008, 07:17:32 PM »
Zoals bij zoveel sporten, kunnen sommige beslissingen verstrekkende gevolgen hebben.
Bij twijfel kunnen tegenwoordig in enkele seconden al de beelden teruggekeken worden.

Vooral bij voetbal worden veel overtredingen ten onrechte bestraft omdat het helemaal geen overtredingen blijken te zijn.

Wel moet het spel niet constant stil worden gelegd bij iedere triviale beslissing. De trainers zouden 1 of 2 keer per wedstrijd een camera-oordeel mogen vragen, om de scherpste randjes van 'blinde'  scheidsrechters eraf te halen.