Neoweb.nl

Rocket Racing League / Raketrace

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Rocket Racing League / Raketrace
« on: October 06, 2005, 11:43:06 AM »
Plan voor raketrace gelanceerd
 
bron:planet.nl
 
Peter Diamandis, mede-oprichter van de fameuze X-Prize waarbij particuliere ruimtevaart werd gestimuleerd, heeft een nieuw initiatief gelanceerd: de Rocket Racing League.
Volgens de BBC zal de Rocket Racing League (RRL) een soort Grand Prix voor raketvliegtuigen worden, waarbij toppiloten een traject van 3,2 km op een hoogte van 1500 meter zullen afleggen. De race is daardoor vanaf de grond goed te volgen.

De races zullen in de VS plaatsvinden, waaronder een finale in het luchtruim van de staat New Mexico. Naar verwachting zullen de eerste races volgend jaar worden gehouden, waarbij de toestellen zij aan zij een driedimensionale koers zullen afleggen.

Het eerste prototype 'X-Racer' wordt al dit weekend gelanceerd. Dit toestel is ontworpen en gebouwd door de firma XCOR Aerospace en zal bestuurd worden door Rick Searfoss, een voormalige astronaut en oud-gezagvoerder van de spaceshuttle.

Inspiratie
Peter Diamandis hoopt dat zich snel meer teams zullen aandienen die met hun eigen ontworpen rakettoestellen aan de RRL zullen deelnemen. Zijn initiatief is net als de X-Prize vooral bedoeld om de techniek voor lucht- en ruimtevaart een forse duw in de rug te geven.

"De Rocket Racing League zal mensen van alle leeftijden bewegen om opnieuw naar de hemel te kijken om daar inspiratie en opwinding te vinden. Nieuwe luchtvaarttechnieken gekoppeld aan een competitie, zullen niet alleen de grenzen verleggen van entertaiment, maar ook de belangstelling vasthouden van het publiek dat ontstond door de X-Prize," zo motiveert Diamandis zijn initiatief op de site van de Rocket Racing League.

X-Prize
Diamandis is mede-oprichter van de X-Prize Foundation, die eind jaren negentig een ambitieuze prijsvraag uitgeschreef voor het eerste particuliere team dat erin slaagde een bemand ruimteschip in de ruimte te brengen.

Het particuliere ruimteschip SpaceShipOne wist de hoofdprijs van tien miljoen dollar op 4 oktober vorig jaar in de wacht te slepen na een serie geslaagde ruimtevluchten boven de Mojave-woestijn in Californië.

De prijsvraag sorteerde het gewenste effect, want Virgin-baas Richard Branson gaf daarna opdracht voor de bouw van vier soortgelijke toestellen die vanaf 2007 ruimtetoeristen moeten vervoeren.
 
links:
http://www.rocketracingleague.com
http://www.xcor.com/
Neoweb over X-Prize