Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Sport innovaties! Rennen, vliegen, springen, duiken, rijden, teamsporten, balsporten, gendoping etc. => Topic started by: Digihans on September 11, 2006, 09:15:11 AM

Title: Spyker verwacht winst door overname F1-team
Post by: Digihans on September 11, 2006, 09:15:11 AM
Spyker verwacht winst door overname F1-team

bron:nu.nl

ZEEWOLDE - Spyker Cars verwacht dit jaar voor het eerst in zijn bestaan winstgevend te zijn. Dat is een gevolg van de overname van het Midland-F1-team, die zondag is aangekondigd. Het betreft hier een winstgevende business, zei bestuursvoorzitter Victor Muller zondag vanuit Monza, waar het racecircus zijn tenten had opgeslagen voor de Grote Prijs van Italiƫ.

Spyker is sinds mei 2004 genoteerd aan de effectenbeurs in Amsterdam. Uit het prospectus voor de beursgang bleek dat de onderneming uit Zeewolde in haar ruim driejarige bestaan nog nooit winst had gemaakt. Daar is na de beursnotering geen verandering in gekomen. 

In het eerste halfjaar van dit jaar bracht Spyker het nettoverlies wel fors terug naar 1,1 miljoen euro, tegen 2,7 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2005. Het bedrijf sleepte in het afgelopen halfjaar flink meer orders binnen voor zijn wagens en bracht tegelijkertijd de kosten terug. Deze trend zou in de tweede helft van dit jaar doorzetten. Spyker durfde echter bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, ruim twee weken geleden, nog niet te voorspellen dat er dit jaar winst zou worden behaald.

Aandelen
De fabrikant van luxe sportwagens betaalt de overname van het raceteam met de uitgifte van nieuwe aandelen en met een renteloze lening van de huidige eigenaar van het raceteam, Midland Resources Holding. In totaal geeft de onderneming 2,65 miljoen nieuwe aandelen uit tegen een prijs van 20 euro per stuk.

De emissie, die al bij investeerders is geplaatst, levert daarmee 53 miljoen euro op. Ondernemer Michiel Mol koopt het merendeel van de aandelen. De andere investeerders wil Muller binnenkort bekendmaken. De nieuwe aandelen vertegenwoordigen 40 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.

Het aandeel Spyker sloot vrijdag op een koers van 16,15 euro. Bij de beursgang bedroeg de introductiekoers 15,50 euro.

Spyker MF1 Racing wordt een volledige dochter van Spyker. Afgesproken is dat Michiel Mol een plek krijgt in het bestuur van de autofabrikant. De overname moet eind deze maand zijn afgerond.