Neoweb.nl

Supersnelle zwempakken worden verboden

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Supersnelle zwempakken worden verboden
« on: February 09, 2010, 05:01:51 PM »
Vanaf 2010 keert de zwemsport terug naar de ‘ouderwetse’ zwembroek voor mannen en badpakken voor vrouwen, waarbij de kleding van textiel moet zijn gemaakt, en de pakken niet verder mogen reiken dan de knie. Volgende week wordt in detail bekend aan welke eisen de wedstrijdkleding in de toekomst moet voldoen.

Met het besluit krijgen de WK van ‘Roma 2009’ een status aparte in de zwemgeschiedenis. Alle supersnelle fast suits van Speedo, Adidas, Arena, Jaked of Blueseventy zijn komende week immers nog toegestaan. Op voorhand staat vast dat het nog één keer wereldrecords zal regenen; sinds het uitbreken van de ‘pakkencrisis’, in februari 2008, werden er 130 gebroken.

De vraag is welke waarde de zwemmers nog aan hun prestaties van het evenement in Rome zullen hechten. Velen lachten hun eigen prestaties de afgelopen maanden al weg, uit ongeloof over de ‘progressie’ die zij plotseling hadden gemaakt. Maar in elk geval kunnen alle zwemmers over hetzelfde materiaal beschikken, al zijn sommige pakken pas sinds een dag verkrijgbaar.

Maar door de nieuwe regels is de kans groot dat elk record dat vanaf morgen wordt verbeterd nog jaren in de boeken zal blijven staan. „Dat heb ik er graag voor over”, zei de Nederlandse bondscoach Jacco Verhaeren, één van de grote tegenstanders van de ‘pakkenoorlog’, de afgelopen maanden meer dan eens.

De vraag is wel wat er moet gebeuren met alle records die de pakkenoorlog van 2008-2009 heeft opgeleverd. De kans is klein dat records met terugwerkende kracht zullen worden geannuleerd, alleen al omdat nooit officieel is bijgehouden in welk pak zwemmers de afgelopen maanden hebben gezwommen.

Een interessant voorstel kwam gisteren van de Amerikaanse zwembond, die haar hele gewicht gebruikte om FINA tot afschaffing van de snelheidspakken te dwingen. Hoofdcoach Mark Schubert wil dat alle records die sinds februari 2008 zijn gezwommen, worden voorzien van een asterisk en het predicaat dat zij tot stand zijn gekomen met ‘kunstmatige hulp’. FINA heeft voor dat probleem voorlopig nog geen oplossing.

Bron: nrc.nl

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Supersnelle zwempakken worden verboden
« Reply #1 on: March 28, 2010, 11:21:45 AM »
Eigenlijk ook wel goed, want het gaat anders niet meer om de prestatie van de sporter, maar meer om de organisatie achter de sporter.
De beste zwemmer ter wereld, zou door een technologische achterstand altijd de verliezer zijn. Terwijl het hier juist gaat om een individuele prestatie.

Maar ja, waar leg je de grens. Mag een hardloper nog wel speciale schoenen aan? Of moeten marathons en sprintwedstrijden op blote voeten worden gelopen?

Bij andere sporten is innovatie wel duidelijk onderdeel van de prestatie. Denk aan Formule-1 of Bobsleeën.
Het materiaal is minstens zo belangrijk als de 'sporter'.