Neoweb.nl

2006: Nederlander wint Groot Dictee

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
2006: Nederlander wint Groot Dictee
« on: January 01, 2007, 10:42:01 AM »
Nederlander wint Groot Dictee

bron:nu.nl

DEN HAAG - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stond dit jaar in het teken van koppeltekens. Is het: "Zij wist zo een, twee, drie" of : "Zij wist zo een-twee-drie". Voor het eerst sinds jaren won niet een Vlaming maar een Nederlander.

Dertig prominenten, twintig bekende Nederlanders en tien bekende Vlamingen en dertig mensen die zich via de media hebben aangemeld, deden mee aan het dictee in de vergaderzaal van de Eerste Kamer in Den Haag. Het dictee werd gepresenteerd door Philip Freriks en Martine Tanghe.


De Nederlander Jacques Bettelheim uit Koudekerk a/d Rijn won met slechts vijf fouten. "Ik doe al vaak mee aan dictees en dat betaalt zich nu uit", zei de winnaar. "Voor het eerst sinds jaren weer een Nederlandse winnaar", jubelde juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

Knevel
Van de prominenten won de Belg Jan van den Berghe met zeventien fouten. Beste bekende Nederlander was Andries Knevel met dertig fouten. "Ik had het niet verwacht, want ik vind mezelf altijd erg slordig in taal", zei de EO-presentator na afloop. "Vooral met de streepjes ben ik de mist in gegaan."

Volkskrant-columnist Martin Bril schreef het zeventiende dictee. Bril liet na afloop weten een verslagen man te zijn. "Ik vond het zelf heel makkelijk. Dat de aanwezigen gemiddeld 31 fouten hebben gemaakt, had ik niet verwacht."

Minder
Dat zijn er overigens twee minder dan vorig jaar. Het heeft Bril niet veel moeite gekost om het dictee te schrijven, zo zei hij. "Ik heb een verhaaltje bedacht en ben dat vervolgens gaan oppimpen met moeilijke woorden."

Vooral in het vak met prominenten werd flink gezucht en gesteund tijdens het dictee. RTL4-nieuwslezer Roelof Hemmen presteerde met zijn 32 fouten minder dan hij had gehoopt. "Ik ga het Groene Boekje nog maar eens doorlezen en dan vooral het gedeelte over koppeltekens."

Voornemen
Zanger Wolter Kroes noemde zijn vijftig fouten "echt veel te veel". "Mijn goede voornemen voor 2007 is meer lezen. Gelukkig ben ik beter in optreden", lachte hij.

Ook NOS-presentatrice Astrid Kersseboom is niet tevreden over haar resultaat van 38 fouten. "In één woord kan je al drie fouten maken, dan gaat het hard hè. Ach, Martin schrijft een dictee met zoveel mogelijk instinkers. Nou dat is hem gelukt!"

Acteur Frank Lammers was wel tevreden met zijn resultaat. "Ik had 37 fouten, thuis maken ze er vast meer."

« Last Edit: January 01, 2007, 10:46:14 AM by bashanna »

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: 2006: Nederlander wint Groot Dictee
« Reply #1 on: January 01, 2007, 10:46:54 AM »
De volledige tekst van het zeventiende Groot Dictee der Nederlandse Taal :

Een soapopera

De vrouw die het hippe grand café binnenliep, een miss twiggy aan de goede kant van de veertig, was smaakvol uitgedost in een bordeauxrode deux-pièces en een blouse met ovale vlakken, het precieuze gezicht perfect in de make-up.

Op de bühne van het horeca-etablissement stond een diskjockey die deathmetal en francofone hiphopnummers mixte tot een eclectische brij; een amuzikaal karweitje waarvan nochtans al menige liveopname was gemaakt. Enfin.

Te midden van de pret makende jongelui leek praten ten enenmale onmogelijk, maar ondanks de tenhemelschreiende herrie wist de bij de ober in het gevlij gekomen vrouw een breezer en een schaaltje petitfours te bemachtigen.

Ze keek welhaast smachtend naar de deur, maar werd bijwijlen afgeleid door een slecht afgerichte dobermannpincher die niet alleen stonk, maar eens te meer met continu geblaf het beatjuggelen versjteerde.

Daardoor miste ze de entree van een fijngebouwde, wat oudere man - harrypotterbrilletje onder een cabareteske coupe van witte krullen - die bij de bar zijn stereotiepe caipirinha bestelde voordat hij haar ontwaarde.

Hij zoende haar vluchtig en begon haar op even onheuse als dedaigneuze wijze toe te spreken: dat gedoe van Cupido met zijn pijl-en-boog was over en uit; het verplichtte hem hun ontwrichte latrelatie te beëindigen.

Zij wist zo een-twee-drie geen ad remme riposte te bedenken, maar verkocht hem een volmaakt kletsende oorvijg; hij belandde op de grond zodat hij, klem geraakt tussen het meubilair, eruitzag als een knock-out geslagen bokser.

Hij kreunde, en terwijl de muziek uitfadede, haastte zij zich verdwaasd de zaak uit - onder applaus, dat wel, en toen zij de drempel overging en half buitenstond, was nog net te horen dat zij hem halfluid uitmaakte voor guppy.


Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: 2006: Nederlander wint Groot Dictee
« Reply #2 on: January 05, 2007, 09:21:21 AM »
Eindelijk een keer niet een Belg  ;)
Misschien wilde ze ons een keer laten winnen  ::)